V existencialistické kavárně tempo & emoce

V existencialistické kavárně
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400782/bmid_v-existencialisticke-kavarne-AK0-400782.jpg 5 74 74

O svobodě, bytí a meruňkových koktejlech. Filozofie jako životní program Píše se rok 1933. V pařížském baru Bec-de-Gaz nedaleko Lucemburských zahrad si tři mladí přátelé objednávají meruňkový koktejl. Nápoj patří k místním specialitám, takže to není nic zvláštního — až na to, že druhá runda zásadně ovlivní světovou filozofii, literaturu a kulturu. Ti tři u malého stolku jsou Simone de Beauvoirová, Jean-Paul Sartre a Raymond Aron. Právě se seznámili s fenomenologií, filozofickým směrem hlásajícím návrat „k věcem samým“. Předmětem filozofického zájmu se tak najednou může stát dopitá sklenička nebo znuděný číšník, který ji odnáší. V této chvíli také začíná tato kniha. Sarah Bakewellová s erudicí a zároveň s lehkostí líčí životní osudy předních evropských myslitelů, spisovatelů a dramatiků — Martina Heideggera, Alberta Camuse, Jana Patočky a dalších. Existencialistickou nitku přitom sleduje napříč světovým myšlením.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Filozofie
Vydáno: , Host
Originální název:

At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails, 2016


více info...

Upravit

Tempo čtení

rychlé
0 %
střední
0 %
pomalé
0 %

Žádný uživatel zatím neuvedl tempo čtení této knihy. Buďte první.


Emoce z knihy

Žádný uživatel zatím nepřidal emoce z této knihy. Buďte první.

Autorovy další knížky

Sarah Bakewell
anglická, 1963
2019  93%V existencialistické kavárně
2024  0%Humanismus: Sedm set let svobody myšlení, touhy po poznání a naděje