0781 profil

☰ menu
0781

Alma Pierre

2000 · žena · Bratislavský kraj (SK) · statistiky

Aktivní: 01.04.2019 15:44 (poprvé 06.11.2018)
Body:6
Palce za komentáře: 2 · 10 ostatním
Hodnocení v bazaru: 0/0

Nové knihy v seznamech

Příliš hlučná samota
Příliš hlučná samota
Bohumil Hrabal
Kytice
Kytice
Karel Jaromír Erben
Povídky malostranské
Povídky malostranské
Jan Neruda
Tyrolské elegie
Tyrolské elegie
Karel Havlíček Borovský

Kdo jsem

Oliver Sucks (Řeka vědomí, 2017, na stránce 93) v kapitole "Tvůrčí já", píše větu (celý odstavec):

,,Inteligence, představivost, nadání a tvořivost nepovedou bez základů tvořeného znalostmi a dovednostmi k ničemu. Vzdělání proto musí být dostatečně strukturované a cílené, ovšem je - li příliš rigorózní, příliš formální a příliš okleštěně od narativního prvku, může zabít kdysi činorodou, všetečnou mysl dítěte.

Vzdělání musí dosáhnout rovnováhy mezi strukturou a svobodou. Potřeby jednotlivých dětí mohou být nesmírně proměnlivé. Mysl některých roste a rozvíjí se s dobrou výukou, kdežto jiné děti (včetně těch nejtvořivějších) formálnímu vyučování vzdorují; jsou svým založením samouci, dychtí se učit a poznávat samy bez cizího vedení."



Vřele doporučuji knihu, ještě vřeleji doporučuji tuto myšlenku shrnutou v jednom odstavci.



Když se naučíme číst, potřebujeme snad ještě nějaké vedení ve studiu?



Jak nesnadně se zde hodnotí knihy. Ty s jednou hvězdou zde zřejmě nikdy nezařadím, neboť, dojdu - li v nějaké z částí, že buďto obsahově, stylem psaní, či dalšími kritérii mě neoslovují, nedočítám. Či jen zběžně prolistuji, ale poněvadž z takto neúplným materiálem nemohu pracovat, zdržím se jakéhokoliv názoru. Neboť vložit nízké hodnotící procento, by bylo dle mého přesvědčení hrubé a pro ostatní čtenáře nenápomocné.



Dvě hvězdy, jak jsem již za dobu své krátké chvíle zde strávené, přirozeně přikládám k románům, v niž zápletku vnímám jako klišé. Tedy nevidím moc důvod, proč zde toto hodnocení vkládat, když jak pozoruji, ostatní píší "volnočasová četba" a hodnotí pozitivněji.



Tři hvězdy jsou knihy, jež mě oslovily, ale ničím nenadchly. Doporučím je dále, nýbrž jen v případě, je - li mi nejprve položena otázka, "zda knihu znám", či podobného významu.



Čtyři hvězdy, četba byla zážitkem, získala jsem jí nové informace, mnohdy mi poskytla nový pohled na okolnosti kolem. Důvod, proč to nedotáhly na pět hvězd, jsou jen pocitové.





U těch, jež si vyslouží hodnost pěti hvězd, mívám pevně dané přesvědčení. A to, že byly tak obohacující. A něčím,.. prostě sebou, tím že byly, mi změnily život. Posunuly jej tam, kde před nimi nebyl.