Válka s Mloky zajímavosti

Válka s Mloky
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87016/valka-s-mloky-87016.jpg 4 4194 4194

Světově proslulý utopistický sci-fi román, kterým Karel Čapek poukázal na nebezpečí rozmachu fašismu a reálnou hrozbu druhé světové války. V oceánu lidé objevují zvláštní tvory - mloky, podivuhodně učenlivé a inteligentní živočichy, velmi podobné člověku. Začnou je cvičit jako levnou pracovní sílu pro podmořské stavby. Mloci však záhy potřebují stále větší prostor, vzbouří se a nakonec vyhlašují lidstvu válku. Hrozí zbraněmi, které jim lidé na počátku sami dali. Záhubu lidské civilizace odvrátí až šovinismus panující jak mezi lidmi, tak mloky, který jejich útočnou jednotu nakonec rozleptá.... celý text

Zajímavosti (5)

Čapek pro své Mloky vycházel z reálné fosílie druhu Andrias Scheuchzeri. (chaera)


V textu je značné množství narážek na německý nacismus, s nímž Čapek hluboce nesouhlasil (např. „Zejména v Německu byla veškerá vivisekce (mloků) přísně zapovězena, ovšem jen židovským badatelům.“), celé dílo je také možno vykládat jako alegorii na rozpínavost Třetí říše (teze o lebensraumu). (chaera)


V lednu 2013 byla ve Státní opeře Praha uvedena opera Válka s mloky skladatele Vladimíra Franze. (chaera)


Kapitán Van Toch pocházel z malého města na pomezí Čech a Moravy Jevíčka. (Kmotr99)


Vydání z roku 1965 získalo 1.cenu za ilustrace a polygrafickou úpravu v národní soutěži pro Mezinárodní výstavu knižního umění v Lipsku 1965. (nightlybird)