Aleš Brotánek životopis

česká, 1957

Životopis

Akad. arch. Aleš Brotánek (*6.12.1957 v Praze).
Autorizovaný architekt zaměřený na navrhování nízkoenergetických a pasivních domů nejraději i z přírodních materiálů. Absolvent VŠUP (1984), od studií se zaměřoval na ekodesign staveb, bydlení i nábytku.
Po roce 1989 se specializoval nejdříve na nízkoenergetické domy. Je autorem prvního takového RD v Česku. V současnosti navrhuje již pouze na principech pasivního domu.
Pro společnost Country Life se poprvé věnoval návrhu domu s ohledem na ekologickou stopu při výstavbě, provozu a likvidaci projektováním multifunkčního centra této společnosti. V této souvislosti navštívil USA, odkud přivezl poznatky o technologií stavění ze slámy.
Od té doby uspořádal řadu kurzů stavění ze slámy v rámci občanského sdružení Ekodům, jehož je jedním ze zakladatelů a toto snažení završila spolupráce s ČVUT na požárních zkouškách, které mimo jiné prokázaly požární odolnost pro domy z nosné slámy REI 120.
Od roku 2003 přednášel pro ekologickou sekci České křesťanské akademie a na desítkách míst ve spolupráci s různými neziskovými organizacemi.
Od roku 2004 jako host přednáší na Katedře enviromentálních studií FSS v Brně, na Katedře soc. a kult. ekologie FHS v Praze, na FA VUT v Brně a na ČVUT v Praze. (zdroj životopisu: http://www.abatelier.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.