Alexej Alexejevič Brusilov životopis

ruská, 1853 - 1926

Životopis

Byl ruský generál jezdectva známý naplánováním tzv. Brusilovovy ofenzívy v roce 1916.

Nastoupil už jako chlapec k pážecímu korpusu a poté absolvoval tradiční vojenskou kariéru, která nic nenapovídala o jeho výjimečnosti. Výbuch první světové války jej paradoxně zastihl na dovolené v Německu. Rychle se vrátil a v srpnu 1914 již velel ruské osmé armádě. Jeho velkou výhodou bylo, že na rozdíl od svých kolegů, kteří měli v následujících měsících dokázat, že se ničemu nenaučili, Brusilov sledoval vývoj vojenské vědy a svoje rozhodnutí mu přizpůsoboval. Už na počátku války využíval výrazné dělostřelecké přípravy a věřil i v masové využití automatických zbraní, tehdy zejména kulometů.

Největší slávu přinesla Brusilovovi nejvýznamnější vojenská akce Ruska na východní frontě za 1. světové války (Brusilovova ofenzíva). Byla zahájena v červnu 1916 proti rakouským pozicím. Dosáhla krátkodobých úspěchů; přivedla do války Rumunsko na straně Spojenců. V srpnu 1916 byla zastavena pro velké ztráty i nedostačující přísun zásob a vojenského materiálu.

Po listopadovém bolševickém převratu v roce 1917 se Brusilov odmítl přidat k „bílým“ a odmítl i opakované výzvy, pravděpodobně protože v roce 1919 byl jeho syn, kapitán bolševické rudé jízdy, zajat „bílými” a popraven. Roku 1920 se dokonce uvolil předsedat sboru vojenských specialistů při vrchním velení ruské Rudé armády. V letech 1923 – 1924 působil jako generální inspektor jezdectva.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.