Antonín Kratochvíle životopis

česká, 1929

Životopis

Kratochvíle se narodil 26. 12. 1929 v rodinném pivovaře ve Svijanechjako čtvrtý v pořadí rodinné dynastie pivovarníků. Pivovarskému řemeslu se vyučil v pivovaře v Krušovicích, kde v roce 1946 získal výuční list a pak zde pracoval tři roky jako sladovník. V roce 1949 začal studovat Průmyslovou školu pivovarskou. Po jejím absolvování nastoupil na krátkou dobu do Výzkumného ústavu průmyslu pivovarského a sladařského v Praze. Později přešel do pivovaru Staropramen, aby se načas vrátil do krušovického pivovaru. Poté byl povolán do pivovaru v Chebu.

Po absolvování Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se specializací kvasná chemie nastoupil Kratochvíle do Jihočeských pivovarů v Českých Budějovicích. V roce 1961 byl jmenován do funkce technického náměstka Budvaru. Po dvou letech přišel s návrhem na rekonstrukci pivovaru, která byla postupně realizována. O 9 let později byl však po politických prověrkách odvolán z funkce. Odborníka jeho kvalit se v pivovaru ovšem vzdát nechtěli, proto v práci na rekonstrukci pokračoval, ale na jiné pozici.

V roce 1990 se Ing. Antonín Kratochvíle stal ředitelem státního podniku Pivovary České Budějovice. V této funkci a v době, kdy se začala připravovat privatizace pivovarských podniků, začal prosazovat vizi spojení velkých českých pivovarů do jednoho podniku, který by se při výstavu 6–7 mil. hl a využití tradičních ochranných známek stal významným hráčem na evropském trhu piva. Tehdejší ministr zemědělství tento koncept neakceptoval a Pivovary České Budějovice byly rozděleny. V roce 1992 Kratochvíle z Českých Budějovic odchází. V témže roce byl jmenován výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven svazu a ve funkci působil plných 8 let až do svého odchodu do důchodu 31. 3. 2000. (zdroj životopisu: http://www.certum.cz/webmagazine/articles.asp?idk=325&ida=250)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Antonín Kratochvíle - knihy

2005  0%Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Kratochvíle je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy