Arthur Symons životopis

anglická, ? - 1945

Životopis

Arthur William Symons (28. února 1865, Milford Haven, Pembrokeshire, Wales – 22. ledna 1945, Wittersham, Kent, Anglie), byl britský básník, kritik a časopisecký redaktor.

Narodil se v rodině metodistického kněze z Cornwallu. Dostalo se mu soukromého vzdělání, strávil delší dobu v Itálii a ve Francii. V roce 1888 se seznamuje s Walterem Paterem a Havelockem Ellisem.
V roce 1901 se oženil s Rhodou Bowser.
V roce 1908 se nervově zhroutil během cesty po Itálii. Následující dvě léta strávil v ústavech pro choromyslné. Po tomto zhroucení již psal minimálně a otiskoval především dříve napsané práce.

V roce 1882 otiskl svůj první článek, v roce 1886 pak svou první knihu, námětem obou děl je básník Robert Browning. V roce 1892 je uvedena jeho první divadelní hra The Minister’s Call. Symons byl vůdčí osobností symbolismu v Anglii. V roce 1896 byl redaktorem časopisu The Savoy spolu s Aubreyem Beardsleyem a vydavatelem Leonardem Smithersem.

Jeho kniha The Symbolist Movement in Literature ovlivnila řadu britských básníků, např. William Butler Yeatse nebo Thomas Stearns Eliota.

Překládal z francouzštiny Paula Verlaina a Émile Verhaerena, z italštiny Gabriele d’Annunzia. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Symons)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.