Eva Novosadová životopis

česká, 1990

Životopis

Jsem šťastná, když mohu malovat a tvořit v tichosti. Jsou to okamžiky, kdy mohu být sama sebou ve své síle.

Jako malá jsem ve 2. třídě začala navštěvovat malířský kroužek, který mě mnoho let bavil. Chodila jsem i do mysliveckého kroužku, zpívala a chovala morčata. Jak léta ubíhala, stála jsem před rozhodnutím, kam se vydat na střední školu. Na přání rodiny jsem nastoupila na gymnázium a následně vystudovala přírodovědeckou fakultu se zaměřením na molekulární biologii. S nástupem na gymnázium jsem se svému malířskému snu na hodně dlouho vzdálila…

O pár let později jsem začala pracovala jako laborantka na patologii. Tato práce je na hony vzdálená od mé vysněné malířské profese. Pak se to stalo! V mém životě nastalo období, narození syna. Když byl vzhůru potřeboval nosit na rukou, když jsem ho odložila na chvilku do postýlky, tak ihned plakal. Pochopili jsme, že potřebuje naši stoprocentní pozornost a přítomnost, i-když spinká. Toto období bylo pro mě velmi vyčerpávající a úlevu jsem opět našla v malování.

Malování na papír nepřicházelo v úvahu a tak jsem začala ťukat do telefonu pohádku, inspirovanou obrazem, který jsem namalovala v roce 2020. Pohádka pro děti je inspirovaná naším domácím mazlíčkem morčetem Mortíkem. Pokaždé když syn spal v mé blízkosti, ťukala jsem do telefonu první texty příběhu. Při psaní textů mi v mé mysli vyvstávaly obrázky a hledala jsem varianty, jak opět začít kreslit. Nakonec jsem z papíru přeskočila na tablet. Na tablet jsem si pořídila folii, která připomíná svou hrubostí papír a na špičku elektronické tužky jsem si pořídila silikonovou špičku a začala jsem opět kreslit.

V listopadu roku 2022 vznikli první obrázky k příběhu, které jsem doplnila jednoduchými krátkými texty. Komiks pro děti začal mít první obrysy a byl mou každodenní radostí. Jakmile syn usne, hned se chopím digitální tužky a dělám činnost, která do mého života vnáší uklidnění a rovnováhu.

Konečně jsem opět malířkou. Při této činnosti se raduji a odpočívám. I když je syn v batolecím období, vyžaduje stále naši 100% pozornost. Proto jsou obrázky opravdu Rychlomalůvky.

Děkuji že, opět mohu být malířkou. Děkuji Vám, že jste si přečetli můj příběh a přeji Vám, ať vás Rychlomalůvky a Mortíkova dobrodružství pobaví a vizuálně potěší (zdroj životopisu: https://rychlomaluvky.cz/#o_mne)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.