František Čupr životopis

česká, 1821 - 1882

Životopis

František Čupr, nar. 11. dubna 1821 v Chrastu u Chrudimi, zemř. 28. června 1882, Libeň. Český filozof, pedagog a politik, v 60. letech 19. století poslanec Českého zemského sněmu a Říšské rady.
Ve 40. letech přispěl i do debat okolo definice češství. Prosazoval jazykové vymezení národnosti. Napsal: „V řeči národní vyobrazuje se národní cítění, myšlení i snažení, ona jest odleskem národnosti; a byť sama v toku časovém změnám podléhala, jsou to jen změny organické, změny, jenžto nesvědčí o životu, ba nesmrtelnosti národově. Vše ostatní na národu vyniká a zaniká téměř očihledně.“
Roku 1850 byl jmenován řádným profesorem na pražském Akademickém gymnáziu. Z funkce gymnaziálního učitele i přednášejícího na univerzitě byl roku 1853 propuštěn. Zřídil pak ve své usedlosti Kolčavka v Libni soukromý školský ústav, kde uváděl do praxe své reformní představy o pedagogice.
Po obnovení ústavního života se zapojil do politiky. V zemských volbách v Čechách v roce 1861 byl zvolen v kurii venkovských obcí do Českého zemského sněmu. Byl orientován federalisticky, ve shodě s českou politickou reprezentací prosazoval koncepci Rakouska jako volného souboru historických zemských útvarů.
Po smrti své ženy se roku 1872 stáhl z veřejného života a věnoval se studiu východních filozofií. V náboženských otázkách byl stoupencem reformy stávajících věrouk a zanechal rozsáhlý soubor překladů základních textů indického a čínského náboženství. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.