František Jordán životopis

česká, 1936 - 2007

Životopis

PhDr. František Jordán (*22.9. 1936 v Žeroticích, okr. Znojmo - †26.4. 2007 ve Vyškově). Vlastivědné práce z Vyškovska.

V roce 1954 ukončil maturitou středoškolské vzdělání na tehdy jedenáctiletém gymnáziu v Třebíči a začal studovat na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně obory latina a dějepis. Jordán dostal nabídku pracovat jako historik ve Vlastivědném muzeu na zámku v Bučovicích, zde v průběhu pobývání shromáždil materiály na svoji disertační práci Protocollum domesticum parochiae Bučovicensis z roku 1772 (edice, rozbor a překlad). František Jordán tedy získal diplom ve vědním oboru Dějiny latinské a staré řecké literatury a titul PhDr. 27. ledna 1968 na Universitě J. Ev. Purkyně v Brně.
Do Vyškova nastoupil v říjnu 1966 po JUDr. Václavu Skřivánkovi, který byl jako botanik známý po celé Evropě. Získal zde funkci ředitele. Jeho zájem o muzeologii pak přispěl k rozhodnutí dodělat si kurz „museologie“ na již zmíněné brněnské universitě. Rozšířil si tedy vzdělání na tuto aprobaci - ve třech školních letech (1965 – 1968) absolvoval postgraduální kurz muzeologie. Studium zakončil vypracováním závěrečné písemné práce Průzkum návštěvnosti Muzea Vyškovska v roce 1967 a ústní závěrečnou zkouškou z obecné muzeologie a speciální muzeologie. Vysvědčení obdržel 19. června 1968.
Setrval ve funkci ředitele třicet šest let. Zabýval se etnografií a Lužickými Srby. Právě takové osoba mohla sbírat bibliografii okresu Vyškov. Ačkoli se tu nenarodil ani nevyrostl, chtěl poznat tento kraj i jeho zvyky. Začal číst jeho dějiny a pozvolna si vytvářel bibliografii, zpočátku jen pro vlastní potřebu, aby se na Vyškovsku lépe vyznal, avšak posléze ji začal vydávat.
Jordán publikoval odborné články ve Vlastivědném věstníku moravském, Muzejní a vlastivědné práci, Vyškovských novinách, Zpravodaji Vyškovska a dalších periodikách. Pan doktor se zaměřoval zejména na rodáky z Vyškova a krajany.
Ústav, který řídil, obdržel jako první název podle regionu: Muzeum Vyškovska. Zde zůstal ve funkci až do 30. června 2002, kdy ho vystřídal jeho nástupce a přítel PhDr. František Korvas.
PhDr. Jordán působil v Muzejní vlastivědné společnosti v Brně od roku 1967 do počátku roku 2006. Ve spolupráci právě s touto společností vydal několik publikací. Řadil se také ke členům Společnosti přátel Lužice (Praha)1 a Jednoty klasických filologů (Praha),2 kde byl členem v letech 1957 - 2003.
Bratr Františka Jordána - Václav bydlel v Novém Městě na Moravě. Stal se úspěšným lékařem, vybudoval nové oddělení ARO a byl jeho primářem po řadu let. Dnes již nežije. (zdroj životopisu: https://upload.wikimedia.org/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.