Gordon Johnson životopis

americká, 1951

Životopis

Gordon Johnson se narodil 26. záři 1951 v Albuquerque v Novém Mexiku v USA jako nejstarší z osmi dětí. Žije v indiánské rezervaci Pala, odkud pochází jeho matka. Indiánská rezervace Pala leží asi hodinu cesty na sever od San Diega v jižní Kalifornii. Z matčiny strany jsou jeho předky Indiáni kmene Cupeňo, Cahuilla a Luiseňo, ale také irský prapradědeček, který přišel spolu s prvními kalifornskými přistěhovalci. Otcova strana rodiny je z Oregonu a je velšsko-anglicko-irského původu a do Oregonu se dostala o známé Oregonské stezce ve voze krytém plachtou.
V indiánské rezervaci Pala se Gordon Johnson natrvalo usadil v roce 1973. Na otázku proč se k tomu rozhodl, odpovídá: "Prostě jsem do rezervace zamilovanej. Miluju ten prach, ten otevřenej prostor, ty lidi... nikdy mě ani nenapadlo,abych žil někde jinde."
Gordon začínal jako konsultant pro indiánské projekty a později se přes indiánské noviny Nockma (v jazyce Luiseňo Poslouchej) dostal k novinářské práci. Zabýval se potom jak reportérskou tak i redaktorskou činnností v různých periodikách až do roku 2001, kdy se začal naplno věnovat psaní.
Gordon Johnson má čtyři dospělé děti a čtyři vnoučata. Jeho dlouhodobým cílem je psát detektivní příběhy a, jak sám říká, stát se "indiánským Tony Hillermanem." (zdroj životopisu: kniha Gordona Johnsona)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Gordon Johnson - knihy

2006  85%Indiánský psi žerou fazole

Žánry autora

Literatura světová Fejetony, eseje

Štítky z knih

Indiáni vzpomínky rodina

Johnson je 0x v oblíbených.