Hana Benešová životopis

česká, 1885 - 1974

Životopis

Hana Benešová (rozená Anna Vlčková) byla manželka druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

Se svým budoucím manželem se Anna Vlčková seznámila v Paříži. Po zasnoubení v květnu 1906 si Anna změnila jméno na Hana, protože jméno Anna prý Benešovi připomínalo zklamanou lásku z mládí. Svatba proběhla na podzim 1909.

Hana Benešová byla svému manželovi oporou, starala se mu o domácnost a také plnila úlohu jakési sekretářky. Během první světové války se oba manželé zapojili do odboje a po odchodu Beneše do exilu strávila Benešová kvůli jeho politickým aktivitám jedenáct měsíců ve vězení. Znovu se setkali až na začátku roku 1919.

Během první republiky vstoupila do povědomí jako vzdělaná a okouzlující manželka ministra zahraničí. Během druhé světové války pracovala pro Červený kříž a po roce 1945 se stala předsedkyní jeho československé pobočky. Vzhledem k špatnému psychickému stavu paní Masarykové to byla až Hana Benešová, kdo vytvořil představu o československé první dámě.

Do komunistického puče v únoru 1948 prožívala první dáma nejlepší roky. Paní Benešovou národ miloval a uznával ji. Předúnorový vývoj stál Beneše mnoho sil, které odnesl zdravotně. Abdikoval v červnu a v září 1948 zemřel. Čekalo ji ještě 26 let v osamění. Zemřela 2. prosince 1974 v bytě na Loretánském náměstí, kde byla neustále pod dohledem Státní bezpečnosti. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hana_Bene%C5%A1ov%C3%A1)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.