Holger Drachmann životopis

dánská, 1846 - 1908

Životopis

Dánský malíř, básník a dramatik Holger Henrik Herholdt Drachmann se narodil 9. října 1846 v Kodani. Byl bratrem lingvisty Anderse Bjørna Drachmanna a jeho otcem byl lékař Anders Georg Drachmann (1810 – 1892). Jeho matka zemřela, když byl ještě dítě. Drachmann studoval umění v Kodani pod vedením profesora Sørensena, který ho podporoval v jeho snaze stát se malířem přímořských krajin. Na svých studiích se také seznámil s uznávaným literárním kritikem a radikálním politikem Georgem Brandesem. Od té doby se Drachmann potýkal s rozhodnutím, zda se má stát malířem nebo spisovatelem.

Drachmannův malířský úspěch začal jeho první výstavou v roce 1869. V roce 1871 pobýval v londýnském East Endu, kde maloval především chudé dělníky. Tato zkušenost ho inspirovala k tomu, aby psal básně, ve kterých vyjadřoval své sympatie se socialisty, nicméně toto nadšení ho brzy opustilo. Vedle básní a her Drachmann psal také výtečné články o umění a politice, romantické romány a několik oblíbených operet a her.

V Londýně se Drachmann seznámil a zamiloval do šestnáctileté dánské dívky, se kterou se brzy oženil. Jejich manželství trvalo pět let. Druhou Drachmannovou manželkou se v roce 1879 stala překladatelka Emmy Culmseeová, se kterou se však rozvedl o deset let později kvůli aféře s kabaretní zpěvačkou. S Culmseeovou měl syna, který se stal ekonomem a spisovatelem.

Drachmann hodně cestoval – zdá se, že svými častými cestami do zahraničí řešil svoje osobní problémy. Pobýval v italských Alpách, v Německu a Rakousku i za mořem. Nakonec se usadil v dánském přímořském městečku Skagenu, kde maloval obrazy s přímořskou tématikou.

Drachmann zemřel 14. ledna 1908 v Kodani, byl pohřben v písečných dunách v Grenenu poblíž Skagenu. (zdroj životopisu: www.artmuseum.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Holger Drachmann - knihy

1900  0%Byl jednou jeden král ....
1894  0%Z moře a pobřeží
1925  0%Román na písčinách

Žánry autora

Divadelní hry Romány Poezie Pohádky a bajky

Štítky z knih

Drachmann je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy