Honorata Zapová životopis

polská, 1825 - 1856

Životopis

Byla polská šlechtična, spisovatelka a překladatelka. Provdala se za českého historika, pedagoga a spisovatele Karla Vladislava Zapa.

Narodila se ve zchudlé hališské šlechtické rodině Wiśniowských (Wiśniewski). Dostalo se jí širokého soukromého vzdělání. Když jí bylo třináct let, seznámila se s Karlem Vladislavem Zapem, který byl o třináct let starší. V roce 1841 si jej vzala za manžela a odcestovala s ním nejprve do Lvova. V roce 1842 u Zapů ve Lvově přebýval při své cestě do Ruska Karel Havlíček Borovský a stal se jejich přítelem.

Intenzivně se učila česky a v roce 1843 napsala svůj první literární příspěvek Obrazy z mé otčiny, který vyšel v časopisu Kwěty v lednu 1844.

V roce 1845 se rodina přestehovala do Prahy. Svou bezprostředností a otevřeností, kritičností, která možná mohla působit až neomaleně, si nadělala mezi pražskými dámami nepřátele. Našla zde ale i několik přítelkyň, které jí pomáhaly potíže překonat (Františka Bohunka Pichlová, Božena Julie Šafaříková, Růžena Karafiátová a Anna Vlastimila Růžičková, její blízkou přítelkyní a rádkyní byla Anna Hlavsová, která ji naučila českým měšťanským způsobem vést domácnost).

Svou hlavní úlohu viděla v emancipovaném vzdělávání dívek. Spolu s Johanou Fričovou (1809-1849, manželka dr. Josefa Friče) a Františkou (Svatavou) Amerlingovou (1812-1887, manželka Karla Slavoje Amerlinga) byla iniciátorkou založení Spolku Slovanek (původní název Sestry Slovanské, což byl první ženský spolek v Čechách vzniklý v roce 1848. Jeho trvání však nebylo dlouhé, již v září 1850 psal Karel Zap manželce, že spolek byl přejmenován na Výbor dam pro ženské vychování.
S návrhem založení vlastního výchovného a vzdělávacího ústavu pro české dívky oslovil Josef Wenzig nejprve Boženu Němcovou. Když ta odmítla, inspiroval Honoratu Zapovou. Podařilo se jí získat i potřebné prostředky a ústav byl na podzim roku 1855 otevřen. Provoz penzionátu ale již v prosinci téhož roku, krátce před svou smrtí, zrušila sama umírající zakladatelka, protože byla přesvědčena, že není nikdo, kdo by mohl její ústav převzít.

Zemřela ve třiceti letech v Praze, na tuberkulózu.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Honorata Zapová - knihy

1870  0%Nezabudky: Dar našim pannám

Žánry autora

Pro ženy Literatura naučná

Štítky z knih

ženy pro ženy příručky

Zapová je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy