Jan M. Řihák životopis

česká, 1896 - 1970

Životopis

Krátce po návratu z ruských legií se Jan Řihák (1896–1970) přiženil do rodiny pokrývačského mistra Josefa Prucka, který provozoval pokrývačskou firmu a břidlicový důl na Hrubé Vodě. Prakticky ihned, na přání svého tchána, se v roce 1922 zapojil do řízení rodinné firmy, ale zejména se začal seznamovat s těžbou a zpracováním břidlice.
Po získání zkušeností v oboru těžba břidlice, pokrývačství a asfaltérství otvírá v roce 1932 vlastní břidlicový důl ve Velké Střelné a v roce 1937 je spoluzakladatelem firmy Josef Prucek a Jan Řihák, pokrývačství a asfaltérství s kancelářemi a skladem v Olomouci, Polívkova 12.
Za protektorátu vybudoval nové kanceláře a sklady v Olomouci, Nová Ulice 210. V roce 1941, po zabrání břidlicových dolů Němci, zakládá firmu Jan Řihák a spol. komanditní společnost v Olomouci, krytiny-stavivo se sídlem Nová Ulice 210 a pobočnými sklady v Olomouci, Polívkova 12. Právě v tuto dobu si uvědomil, že neexistuje literatura v českém jazyce, která by pojednávala uceleně o pokrývačském řemeslu a začal psát knihu Základy pro pokryvače a asfaltéry.
Po válce v roce 1947 a po obnovení těžby břidlice zakládá firmu Jan Řihák, těžba a zpracování břidlice po továrnicku.
Jako samostatný podnikatel, i později po řadu let ve službách národních podniků, svou profesi, svůj životní obor, těžbu a zpracování břidlice a pokrývačství, nikdy neopustil. Dosáhl v něm takové kvalifikace, odbornosti a pověsti, která došla uznání jak v praktických, tak i odborných kruzích nejen v Československu, ale i v zahraničí. (zdroj životopisu: kniha Pokrývačství)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.