Jan Tkáč životopis

česká, 1973

Životopis

Jan Tkáč se narodil v Ostravě roku 1973 a s výjimkou ročního pobytu ve Spojených státech zůstal svému rodnému městu věrný. Považuje se za patriota a cítí se dobře v panoptiku lidiček onoho „razovitého“ kraje.

Na Vysoké škole báňské vystudoval obor materiálové inženýrství. Než ale stihl vynalézt něco jako antigravitační magnet, přitáhl si ho do svých osidel svět informačních technologií (ano, to jsou ti lidé, co vám říkají, že máte věci nejdříve vypnout a zapnout). Tam si rychle vyšlapal cestičku od prostého programátora až po šéfa IT firmy.

Více než schůzky v kravatách ale miluje startupy. S jedním z nich působil v USA a všechno, co se tam o startupech naučil, teď předává mladým podnikatelům. (Chytrácky se tomu říká, že startupy mentoruje.)

Zlom v jeho životě přinesl covid. V touze uniknout dopadům pandemie začal Jan pravidelně chodit do Beskyd a k vlastnímu údivu zjistil, že existuje i svět mimo obrazovku počítače. Mezi kopci a stromy potkal a vyfotil spoustu neobvyklých tvorů (čímž nejsou myšleni turisté). Zjistil, že z podivně tvarovaných kmenů a skal vystupují obličeje, postavy, mýtická stvoření a také draci (v Beskydech žije podle Jana přinejmenším pět druhů!). Pochybujete? Koukněte se na https://beskydske-bytosti.cz/.

Tyto bytosti mu učarovaly natolik, že o nich začal psát. Jeho literárním debutem se stala kniha Kroniky beskydských draků, která vypráví o dobrodružství mladého dráčka Ilíka a jeho neobvyklé cestě přes celé Beskydy, během které se potká nejen s mnoha podivnými tvory, ale také největším záporákem, jakého kdy toto pohoří spatřilo.

Když zrovna nepíše, neběhá po horách s foťákem, neřídí firmu nebo nepomáhá startupům, snaží se přesvědčit lidi, že je Ostrava skvělé místo k životu (a ona je!).

Jeho životní motto zní: „Kdo nechce, hledá důvod, kdo chce, hledá způsob.“ Proto se nikdy nevzdává. Ale protože s věkem zmoudřel, zároveň ví, že takticky ustoupit není ostuda. (zdroj životopisu: autor)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.