Janko Veselinović životopis

srbská, 1862 - 1905

Životopis

Janko Veselinović (v srbské cyrilici Јанко Веселиновић)
(* 1. 5. 1862, Salaš Crnobarski, Mačva, Srbské knížectví - † 14. 7. 1905, Mačva, Srbské království) byl srbský učitel, redaktor, dramaturg a spisovatel období realismu.

Jeho otec by farář a štábní důstojník v srbské armádě. Nižší gymnázium absolvoval roku 1878 v Šabci a poté začal studovat na učitelském ústavu v Bělehradě, ale nedokončil jej. Díky nedostatku učitelů mohl ale od roku 1880 působit jako venkovský učitel, nejprve ve Svileuvi, kde se seznámil se svou budoucí manželkou, se kterou se zde roku 1881 oženil. Později vyučoval v obcích Glogovac, Kostur (Pirotský kraj) a v dalších. Jeho neklidný duch jej vedl k tomu, že několikrát své učitelské povolání opustil a věnoval se politice. Byl například starostou obce Koceljeva a několikrát byl pro své politické názory vězněn.

Po propuštění ze státní služby byl od roku 1893 v Bělehradě zástupcem šéfredaktora Srbských novin (Srpske novine). Roku 1894 založil a redigoval vlastní časopis Hvězda (Zvezda). Na čas byl také hercem a dramaturgem srbského Národního divadla. Zemřel roku 1905 na tuberkulózu.

Psát začal již roku 1881 ve Svileuvi, většinu svého díla ale napsal po roce 1890. Jde většinou o idylické obrazy z každodenního selského patriarchálního života v jeho rodném kraji spojené s realistickým líčením obyčejů a zvyků srbských vesničanů. V některých příbězích se mu podařilo odhalit zvůli byrokracie (povídka Kmet Ilja) i nezáviděníhodné postavení venkovských učitelů (povídka Bílá vrána). Největšího úspěchu dosáhl svým historickým románem Hajduk Stanko (1896, česky také jako Zkrvavený půlměsíc) odehrávající se za prvního srbského povstání proti Turkům roku 1804. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Janko Veselinović - knihy

1889  0%Na srbské vsi
1976  70%Zkrvavený půlměsíc
1956  0%Hajduk Stanko
1890  0%Jihoslovanské povídky

Žánry autora

Literatura světová Dobrodružné Povídky Romány Historické romány

Štítky z knih

Veselinović je 0x v oblíbených.