Jarmila Šusterová-Horčičková životopis

česká, 1932 - 2017

Životopis

Jarmila Šusterová byla první programová hlasatelka Československé televize.

"Když jsem začínala, neměla jsem žádný vzor, nebylo koho se zeptat. Všechno jsme si musely sami vymyslet,"vzpomíná na své začátky televizní hlasatelky ta, která byla první.

O něco později přišla Milena Vostřáková, v roce 1960 Heda Čechová. Jejich profese se stala velmi prestižní.

Jak sama říká: "Vůbec se nechci vyvyšovat, ale opravdu jsme byly pro diváky první dámy televize. Udávaly jsme tón v oblékání, v projevu i v účesu. Dostávaly jsme spoustu dopisů, lidé okamžitě reagovali na všechno, a protože tehdy byla televize černobílá, hodně dotazů se týkalo i barvy našich šatů, jindy chtěli fotky. Vysílalo se živě z Měšťanské besedy, takže ani žádný přebrept nebylo možné vzít zpátky, všechno šlo hned do éteru."

Paní Jarmila nikdy nepodlehla svodům popularity. "Myslím, že jsem nezpychla, sláva mi nestoupla do hlavy. Měla jsem rodinu, dvě děti a spoustu jiných povinností. Ale je pravda, že jsem si byla vědoma toho, že nás lidé sledují, takže i koš jsem vynášela upravená."

I dnes je paní Šusterová půvabná, elegantní dáma. "Móda mě vždycky zajímala. Nikdy jsem si nepotrpěla na výstřelky ani jsem nebyla ten typ." Chodila do Dismanova rozhlasového dětského souboru, natočila tak desítky pořadů pro děti a také si zahrála na jevišti Národního divadla. Zahrála si v prvním československém barevném filmu Jan Roháč z Dubé. "Coby dítě Tábora jsem tam řekla asi osm vět."

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jarmila Šusterová-Horčičková - knihy

2014  95%Každý den jsem měla premiéru

Žánry autora

Literatura faktu Literatura česká

Štítky z knih

česká literatura vzpomínky televize Československá, Česká televize autobiografie

Šusterová-Horčičková je 0x v oblíbených.