Jaroslav Klán životopis

česká

Životopis

RNDr. Mgr. Jaroslav Klán, CSc
zaměstnání:
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN

RNDr. et Mgr. Jaroslav Klán, CSc., vedoucí národní referenční laboratoře pro toxiny hub Ministerstva zdravotnictví ČR a vedoucí laboratoře pro toxiny hub a rostlin Ústavu soudního lékařství a toxikologie VFN v Praze, je prvním vědcem–mykologem, který se u nás toxikologii hub věnuje opravdu systematicky a na vědecké bázi! A protože předtím, než začal zkoumat toxiny hub, se jim věnoval i z hlediska ekologického a taxonomického, jistě patří mezi nejvýznamnější postavy české mykologie.

Toxikolog Jaroslav Klán říká: ,,Neexistuje látka, která by nebyla jedem. Téměř každá rostlina může být jedovatá. Záleží vždy na množství, které požijeme."
„Jsem přesvědčen, že při včasném podání by kombinace živočišného uhlí a silného černého čaje mohla zabránit i těžké otravě muchomůrkou zelenou!“
(Větší množství živočišného nebo rostlinného uhlí umí dobře navázat toxiny a ještě potáhne stěny střev, takže zamezí dalšímu vstřebávání. Silný černý čaj, pořádně vyluhovaný tak, až má hodně tříslovin, je rovněž velmi účinný. Nejenže třísloviny vážou mnoho toxinů, ale pro svoje močopudné účinky je také rychle odvede z těla.) (zdroj životopisu: https://is.cuni.cz/webapps/who...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jaroslav Klán - knihy

1990  0%Houby
1989  100%Co víme o houbách

Žánry autora

Literatura naučná Hobby Příroda, zvířata

Štítky z knih

houby atlasy hub

Klán je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy