Jiří Dienstbier mladší životopis

česká, 1969

Životopis

- se narodil v roce 1969 ve Washingtonu. Jeho otec tam tehdy byl korespondentem Československého rozhlasu.

- patřil mezi organizátory studentského pochodu ze 17. listopadu 1989. Byl mezi zakladateli nezávislé studentské skupiny STUHA, která demonstraci spolupořádala.

- působil mezi lety 1990 a 1992 jako poslanec tehdejšího parlamentu – Federálního shromáždění. Do voleb byl na kandidátku Občanského fóra nominován za studenty. Působil jako člen branného a bezpečnostního výboru a komise 17. listopadu.

-absolvoval v roce 1997 Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracoval v advokacii.

- se v roce 2005 stal zakládajícím členem Družstva fanoušků Bohemians. I díky němu se známý fotbalový klub podařilo zachránit z konkurzu a udržet ho jako součást historické tradice pražských Vršovic.

- je od července 2010 stínovým ministrem spravedlnosti za ČSSD. Je spoluautorem sociálnědemokratického návrhu na změny ve financování politických stran a na podporu politického vzdělávání. Podílel se na sestavení protikorupčního programu své strany.

- vedl v roce 2010 kandidátku ČSSD pro volby do zastupitelstva hl. m. Prahy. Po volbách dodržel slib daný voličům. Odmítl účast své strany v koalici s ODS. Trval na odstranění korupčních poměrů na pražské radnici.

- od března 2011 do března 2013 byl místopředsedou ČSSD. Odpovídál za chod odborného zázemí sociální demokracie.

- uspěl v březnu 2011 v doplňovacích volbách a stal senátorem za Kladensko a část Prahy. Mandát vykonává po svém zesnulém otci, exministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. Je místopředsedou Senátorského klubu ČSSD, členem Ústavně-právního výboru a Organizačního výboru Senátu PČR. Je členem Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury .

- byl prezidentským kandidátem za ČSSD v historicky prvních přímých prezidentských volbách v lednu 2013.

- má ženu Jarku a dospělého syna Jiřího. (zdroj životopisu: http://www.dienstbier2013.cz/rubriky/zivotopis/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jiří Dienstbier mladší - knihy

2013  0%Politika není kšeft

Žánry autora

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy

Štítky z knih

Dienstbier mladší je 0x v oblíbených.