Jiří Schön životopis

česká, 1994

Životopis

Už od malička mě moje rodina vedla k lásce a zájmu o přírodu. Pamatuji si, jak jsem se u prarodičů díval na přírodopisné dokumenty a hrával si s jejich dalmatinem. Přelomový okamžik nastal, když mi byly čtyři roky. Jako dárek jsem od babičky a dědy dostal dřevěnou skládací kostru apatosaura, která spustila můj celoživotní zájem o dinosaury a pravěk. Zajímavé je na tom, že se to nemohlo stát v příhodnější dobu. Narodil jsem se totiž do zlatého věku dinosauří popularity, kterou spustil film Jurský park režiséra Stevena Spielberga. Sehnat hračky a knížky s dinosauří tematikou, ze kterých mi rodiče četli, proto nebyl žádný problém a zanedlouho jsem sypal z rukávu latinské názvy pravěkých tvorů, které dospělým připadaly jako nevyslovitelná zaklínadla.

Ačkoliv se moje studijní dráha dost odklonila od původní představy, zůstala paleontologie a vše kolem ní stále jedním z mých největších koníčků. Sice se teď více zaměřuji na dinosaury a pravěk v populární kultuře, ale snažím se také udržovat krok s nejnovějšími vědeckými poznatky a teoriemi.

Proč vám tohle všechno vyprávím? Jako malý kluk jsem si totiž vždycky přál podniknout výpravu mezi dinosaury, podobně jako kluci z Cesty do pravěku nebo dobrodruzi ze Ztraceného světa. Vidět ta úžasná zvířata zblízka, v jejich skutečné podobě a přirozeném prostředí.

Právě prostřednictvím knihy "Kubíkova dobrodružství na Dinoostrově" jsem vám chtěl takový zážitek co nejvěrněji podat. Spolu s malým Kubíkem, který se rád dozvídá zajímavosti o pravěkých tvorech, jsme se vydali na ty nejúžasnější prázdniny, jaké si může milovník dinosaurů jen přát. Pokud jste i vy sdíleli jeho nadšení a chtěli o těchto pradávných vládcích naší planety a jejich současnících zjistit víc zábavnou a zároveň poučnou formou, už jste nemuseli hledat dál. Pevně doufám, že podobně jako jedna hračka před 23 lety inspirovala malého kluka k zájmu o vědu, i tato kniha podnítila zvídavost malých i velkých čtenářů, kterým se dostala do rukou. (zdroj životopisu: Kniha Kubíkova dobrodružstv...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.