John Atkinson Hobson životopis

britská, 1858 - 1940

Životopis

Byl anglický ekonom a sociální vědec. Hobson je nejlépe známý pro své psaní o imperialismu, které ovlivnilo Vladimira Lenina, a jeho teorii nedostatečné spotřeby.

Jeho hlavním a nejranějším příspěvkem k ekonomii byla teorie nedostatečné spotřeby, ostrá kritika Sayova zákona a důraz klasické ekonomie na šetrnost. To však Hobsona zdiskreditovalo mezi odbornou ekonomickou komunitou, z níž byl nakonec vyloučen. Jiná raná práce kritizovala klasickou teorii renty a předpokládala neoklasickou teorii distribuce „mezní produktivity“.

jJako korespondent pro The Manchester Guardian odsoudil britskou účast v burské válce a charakterizoval ji jako jednání pod vlivem vlastníků dolů. V sérii knih zkoumal souvislosti mezi imperialismem a mezinárodním konfliktem a tvrdil, že imperiální expanze je poháněna hledáním nových trhů a investičních příležitostí v zámoří. Komentáře k Hobsonovi poukazují na přítomnost antisemitského jazyka a témat v jeho díle, zejména v jeho psaní o búrské válce.

Později tvrdil, že nesprávné rozdělení příjmů vedlo prostřednictvím nadměrného spoření a nedostatečné spotřeby k nezaměstnanosti a že nápravou bylo vymýcení „přebytku“ přerozdělením příjmů zdaněním a znárodněním monopolů. Postavil se proti první světové válce a prosazoval vytvoření světového politického orgánu, který by zabránil válkám. Po válce se stal reformním socialistou. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/J._A._Hobson#Antisemitism)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.