John Tanner životopis

americká, 1780 - 1846

Životopis

John "Falcon" Tanner byl v dětství unesen dvěma bojovníky z indiánského kmene Šónyjů, kteří ho prodali náčelnici kmene Odžibvejů, mezi nimiž pak prožil zhruba tři desítky let pod indiánským jménem Shaw-shaw-wa-be-na-se. Oženil se s Indiánkou a stal se proslulým lovcem a válečníkem proti znepřáteleným Siouxům. Po návratu do bílé civilizace pracoval zprvu jako skaut, tlumočník a průvodce, později jako obchodník s kožešinami.
Jeho vzpomínky literárně zpracoval dr. Edwin James (1797-1861), botanik, geolog a geograf, který prozkoumával Západ severoamerického kontinentu. Kniha vyšla r. 1830, stále je vydávána a byla přeložena do několika jazyků včetně češtiny.
Stejně jako není jistý rok Tannerova narození, potvrzené není ani datum jeho úmrtí, neboť r. 1846 zmizel za dodnes nevysvětlených okolností.
Jeho vnuk stejného jména John Tanner se - už jako jednoruký, přesto velmi agilní a aktivní veterán Občanské války - r. 1872 usadil v oblasti Little Saskatchewan River, kde rovněž obchodoval s kožešinami. Zemřel r. 1932 ve věku 93 let. Sídlo známé jako "Tanner's Crossing" (Tannerova křitovatka) se dodnes nachází ve státě Manitoba.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.