Jon Scieszka životopis

americká, 1954

Životopis

Jon Scieszka ([ŠEZka] - podobá se polskému "ścieżka", což znamená "cesta/stezka/pěšina") se narodil 8. září 1954 ve městě Flint v americkém Michiganu. Je znám jako autor dětské literatury, především ve spolupráci s ilustrátorkou Lane Smith, a také národně uznávaný jako "reading advocate" (zastánce četby). Stal se zakladatelem Guys Read, což je online literární program pro chlapce, jehož cílem je dopomoci mladým mužům k tomu, aby se stali dobrovolnými celoživotními čtenáři. V roce 2008 byl Kongresem Knihovníků jmenován jako Národní Velvyslanec Literatury Pro Mladé. Jeho série Time Warp Trio, která děti učí o historii, byla zpracována jako televizní show.

Scieszka se narodil jako druhý nejstarší ze šesti synů. Studoval na Culver Military Academy v Indianě, na Albion College v Michiganu, kde získal bakalářský titul, a později i na Columbia University, na které získal titul Magistra umění. Po studiích se Scieszka živil jako učitel na základní škole, malíř pokojů, truhlář, plavčík, nebo také psaním pro časopisy. V současnosti žije se svou ženou v Brooklynu a má dvě děti - dceru a syna.

V roce 1991 začal naplno fungovat jako spisovatel, především proto, že "rád rozesmívá děti", jak o sobě tvrdí. Ve své autobiografii uvádí, že inspirace pro jeho práci nejčastěji pochází z "podivných věcí", které se mu staly, když vyrůstal se svými bratry. Svá nejznámější díla napsal ve spolupráci s již zmíněnou ilustrátorkou Lane Smith. (zdroj životopisu: wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Jon Scieszka - knihy

2017  100%Pravdivý príbeh o troch prasiatkach

Žánry autora

Dobrodružné Pro děti a mládež Pohádky a bajky

Štítky z knih

Scieszka je 0x v oblíbených.