Juliusz Rómmel životopis

polská, 1881 - 1967

Životopis

Byl polský generál a velitel armády Łódź a později armády Warszawa při přepadení Polska. Byl baltsko-německého původu.

Od roku 1903 byl důstojníkem v ruské armádě. V září 1917 se podílel na zakládání polských jednotek na Ukrajině a na jaře 1918 vedl 3. ukrajinský sbor v Kyjevě. 3. listopadu 1918 odešel do Varšavy a vstoupil do nové polské armády. Zpočátku jako velitel 8. dělostřeleckého pluku, na začátku polsko-sovětské války vedl 1. dělostřeleckou brigádu a byl povýšen na plukovníka. V roce 1920 byl pověřen polskou jezdeckou divizí a spolu s polskou 13. divizí (generál Stanislaw Haller) porazil sovětskou jezdeckou armádu Semjona Budjonného v jezdecké bitvě u Komarówa (29. a 30. srpna 1920), navzdory jejich dvanáctinásobné přesile. V letech 1921 až 1924 byl inspektorem jezdectva 1. armády ve Vilně. V letech 1926 až 1929 byl generálem pro zvláštní úkoly u vrchního velení, poté do roku 1939 inspektorem polské armády.

Jeho role na začátku druhé světové války byla předmětem kontroverze. Když Němci napadli Polsko, byl zpočátku vrchním velitelem armády Lodz na Warthe. Ve druhé polovině září vedl s generálem Kutrzebou obranu Varšavy a držel jižní frontu proti německé 8. armádě pod velením generála Blaskowitze. Před kapitulací Varšavy vydal rozkaz nepovažovat postupující sovětské jednotky za nepřítele. Po kapitulaci Varšavy, kterou podepsal, se stal německým válečným zajatcem.

Po válce se vrátil do Polska a vstoupil do Polské lidové armády. Za své válečné služby byl oceněn několika medailemi. (zdroj životopisu: https://de.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.