Kamila Krajčíková životopis

česká

Životopis

Kamila Krajčíková pracuje jako dětská zdravotní sestra a je zároveň matkou dvou již dospělých dětí. Práce ji naučila dívat se na život trochu jinak. Za životní katastrofu považuje neléčitelná smrtelná onemocnění, jako je rakovina, leukemie a těžké úrazy, takže při zjištění celiakie u jejího tehdy 16letého syna a následně i u manžela, byla docela v klidu. No co, vždyť nesmí jen mouku… Posléze si ale uvědomila, že to tak jednoduché nebude. Při prvním vaření objevovala mouku i tam, kde by ji nikdy nečekala: v masoxu, hořčici, kečupu, sójové omáčce, uzeninách apod. Uvědomila si, že dokud se vás něco takového netýká, spousta věcí vám jednoduše nedojde. Jejím prvním krokem tak bylo, že prošla vše: lednici, spíž, kuchyňské skříně; vše nevhodné vyházela nebo rozdala známým a nakoupila potraviny, které jsou pro bez lepkovou dietu vhodné. Jako správná hospodyňka se snaží upéct tak, aby vše chutnalo i vypadalo, a zároveň obsahovalo co nejmenší množství mouky. Přiznává ale, že pár plechů skončilo v popelnici. Ne vždy se vše povedlo napoprvé, učila se spíše metodou pokus-omyl a časem objevila pár malých triků, které jí pomáhají dodnes. Přesto se ale doteď při pečení musí obrnit trpělivostí.

Dodržování bezlepkové diety má smysl, i když to někdy může být těžké. Je totiž třeba zcela změnit stravovací návyky. Aby vám a svému synovi začátky s bezlepkovým vařením trochu usnadnila, sepsala bezlepkovou kuchařku. (zdroj životopisu: kniha Bezlepková kuchařka)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.