Karel Podhajský životopis

česká, 1871 - 1930

Životopis

Karel Podhajský (24. 5. 1871, Litomyšl - 12. 9. 1930, Litomyšl)
Jméno Karla Podhajského je nerozlučně spjato se základy české myslivecké kynologie a její organizace. Příklad jeho životního díla je vzorem lásky k přírodě, myslivosti a zejména pak k lovecké kynologii, které věnoval všechnu svou píli a volný čas.
Karel Podhajský byl významnou osobností města Litomyšle. Byl velice vážený pro svou všestrannou vzdělanost. Byl nejen významným kynologem a ornitologem, ale znalcem přírody obecně.
Ve své době Karel Podhajský platil za uznávaného odborníka nejen v kynologii, ale i v myslivosti. V roce 1923 se osobně podílel na založení Československé myslivecké jednoty. Jako jeden z odborných redaktorů Stráže myslivosti je pan Podhajský považován za tvůrce lovecko-kynologické terminologie, který se účinně zasloužil o očistu myslivecké mluvy od výrazů, které neodpovídaly duchu českého jazyka. Největší zásluhou Karla Podhajského pro rozvoj naší kynologie jsou v založení a vzorném vedení čs. Plemenné knihy loveckých psů, kterou vedl až do své smrti r. 1930.
Dá se říci, že byl zakladatelem moderní lovecké kynologie v naší republice. Jeho hlavní doménou bylo myslivecké psářství a to v celém jeho rozsahu: tedy v chovu i výcviku. Zajímal se o různá plemena psů, avšak středem jeho pozornosti byli ohaři. Záhy dospěl k názoru, že při výkonu práva myslivosti je nezbytným pomocníkem všestranný ohař. K jeho získání zaměřil chovatelské a výcvikové úsilí. Zdůrazňoval, že pro náročnou všestrannou práci musí být pes vybaven nejen vrozenými vlohami, ale i dokonalou stavbou těla, dobrým fyzickým fondem a správnou mechanikou pohybu. Rovněž jeho úsilí o zkvalitnění a rozšíření chovu loveckého psa, všestranného ohaře se dostalo plného uznání a všem myslivcům a kynologům zůstane navždy vzorem jeho skromnost, nadšení a odbornost.
Byl vynikající společník na honech, každého se účastnil se psem, vycvičil mnoho psů, především krátkosrstých ohařů. Své znalosti a zkušenosti sepsal v knize vydané pod názvem „Ohař všestranný jako zachránce zvěře“ (r. 1923, knihovna Loveckého obzoru v Praze). Jako rozhodčí se účastnil mnoha zkoušek a výstav. Je autorem prvních zkušebních řádů pro soutěže loveckých psů. Lovecké a kynologické stati uveřejňoval v odborném periodickém mysliveckém a lesnickém tisku tehdejší doby, některé z nich mají monografický charakter (Sledování raněné zvěře srnčí, Háj 1919; Liška, Stráž myslivosti 1930; Tetřev hlušec, Stráž myslivosti, 1930; aj.).
Na jeho počest se každý rok koná MKP, což je mezinárodní mistrovství ohařů ČR. (zdroj životopisu: http://www.loveckypes.cz/Vychova-a-vycvik/Memorialy/Memorial-Karla-Podhajskeho.aspx)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Karel Podhajský - knihy

1923  0%Ohař všestranný jako zachránce zvěře

Žánry autora

Literatura naučná Příroda, zvířata

Štítky z knih

psi ohař

Podhajský je 1x v oblíbených.