Kramář Josef životopis

česká, 1814 - 1895

Životopis

Mr. Ph. Josef Kramář z Vysokého nad Jizerou, zemský poslanec z roku 1848. Narozen 23. června 1814 ve Vysoké nad Jizerou, zemřel 22. února 1895 v Olomouci.
Tento neuvěřitelně schopný a vysoce vzdělaný muž byl znamenitým českým vlastencem, zemským poslancem (1848), jedním z prvních propagátorů české turistiky v oblasti Krkonoš, všestranně vzdělaný historik, spisovatel, knihovník, chemik a tiskař.

Nejprve byl především starostou ve Vysokém nad Jizerou, když předtím, po studiích farmaceutických ve Vídni, převzal v rodném městě od svého otce zavedenou lékárnu. Tatínek Adam Kramář ji založil rok před synovým narozením, jako vůbec první lékárnu v českém Podkrkonoší.
Vysoké nad Jizerou změnil Josef Kramář v době svého starostování k nepoznání. Když se v roce 1843 oženil s dcerou purkmistra z Libáně Marií Říhovou, netušil, že bude později starostou i v Libáni. Jako starosta ve Vysoké nad Jizerou město nejen zvelebil, ale napomohl jeho rozvoji podnikatelskému, obnově a rozmachu řemesel, o rozvoji kultury nemluvě.

Po starostování v Libáni (zde založil dodnes vedenou městskou kroniku) byl knihovníkem v Praze, později na chvíli (1866) vedl v Přerově lékárnu po bratrovi Františkovi. V roce 1870 založil v Olomouci se svým zetěm Karlem Procházkou (1840-1878) Národní tiskárnu Kramář a Procházka, která se na dlouhá desetiletí stala centrem českých žurnalistických a spisovatelských počinů. (zdroj životopisu: https://neviditelnypes.lidovky...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.