Ladislav Havlíček životopis

česká, 1900 - 1976

Životopis

Ladislav Havlíček se narodil dne 6. dubna 1900 v Křížlicích u Jilemnice v Krkonoších, zemřel dne 30. července 1976 v Chicagu.

V letech 1906 – 1912 navštěvoval obecnou školu v Křížlicích, následně dochodil tři roky občanské školy ve Skřivanech (u Nového Bydžova) a vyučil se zde zámečníkem ve skřivanském cukrovaru.
Významné pro Havlíčka bylo přijetí jako četník na zkoušku na Zemském četnickém velitelství v Praze (24. září 1922), zde absolvoval půlroční četnickou školu. V letech 1923 - 1924 navštěvoval a později absolvoval četnickou hodnostní školu v Ústí nad Labem.

Díla Ladislava Havlíčka
„Lupiči pokladen a zločinci z povolání“ - tato publikace měla být věnována zločinecké hantýrce a zločineckým znamením. Vlastní kompilace se ale nezachovala, takže ani není známo její možné uspořádání.
„Lupiči pokladen a obrana proti nim“ - jedná se o časopisecký článek, vydaný v časopise „Bezpečnostní služba“ v roce 1938. Tento článek byl rozdělen na dvě části a byl vydán ve dvou číslech.
„Mechanoskopie: stopy a znaky řemeslných nástrojů“ - jde o největší a nejznámější Havlíčkovo dílo3). Kniha je dodnes považována za první a základní učebnici oboru mechanoskopie. Byla sepsána v roce 1940 po několika letech práce a Havlíček do ní vložil všechno, co mu poskytla mnoholetá služební praxe. (zdroj životopisu: http://www.krimi-servis.cz/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.