Ľuboslav Moza životopis

slovenská, 1952

Životopis

PhDr. Ľuboslav Moza PhD. (*1952 Slovensko) je slovenský teoretik a historik umění, odborný znalec pro výtvarné umění, galerista a vysokoškolský pedagog.

V oblasti výtvarného umění odborně pracuje již od roku 1974. Od té doby realizoval více než 500 kolektivních výstav a více než 400 samostatných na Slovensku i v zahraničí (Německo, Polsko, Maďarsko, Rakousko, Itálie aj.). Ze slovenských umělců lze zmínit reprezentační samostatné výstavy, které připravil, např.: R. Krivoš, M. Laluha, E. Bačík, V. Gažovič, B. Záboj Kulhavý, V. Hulík, J. Velká, V. Popovič, M. Činovský, A. Vojtášek, E. Venkov, O. Zimka a mnohé další. Jako jediný galerista v Evropě systematicky slavnostně uváděl během výstav tvorbu nových poštovních známek (1998-2004). Publikoval stovky odborných článků a uměleckých kritik. Vydal „Album kreseb Emila Bačíka“, „Album maleb Emília Urbanová“, profilová alba „Martin Činovský“, „Martin Pala“, „Rasťo Čambál“, stovky katalogů a skládaček k výstavám a sympoziím, knihu „Naďa Rappensbergerová“ a text ke knize „Umění milovat“.

Napsal autorskou sbírku básní, která obsahuje poetické příběhy z poloviny minulého století i dneška. Základ pro poezii tvoří přelomové desetiletí šedesátých let 20. století. Kniha je bohatě ilustrována výtvarnými díly arménského výtvarníka Surena Mesropyana. Také napsal obrazovou publikaci, která předkládá reprezentační výběr z tvorby slovenského výtvarníka Petra Hargaše. (zdroj životopisu: https://sk.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Ľuboslav Moza - knihy

2021  80%Peter Hargaš

Žánry autora

Umění

Štítky z knih

Moza je 0x v oblíbených.