Luboslav Stárka životopis

Luboš Stárka · pseudonym

česká, 1930 - 2022

Životopis

Profesor Stárka se narodil v roce 1930 v Banské Bystrici. Obecnou školu začal navštěvovat na Slovensku, dokončil ji v Praze, kam se rodina přestěhovala.
Studium reálného gymnázia bylo značně komplikováno obviněním z protistátní činnosti a následnou vazbou. Ačkoli byl výrokem městského soudu v Praze zproštěn tohoto obvinění, musel ve středoškolském studiu pokračovat externě. Ukončil je úspěšně maturitou. Na vysokoškolská studia však nebyl přijat.

Od roku 1949 do roku 1951 proto pracoval střídavě jako pomocný stavební dělník, volontér v továrně na chemické přípravky, lesní dělník a později jako laborant v laboratoři jemné keramiky.

Přijat ke studiu byl až v roce 1951. Vystudoval obor organická chemie na matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy, kterou absolvoval v roce 1956 s vyznamenáním jako promovaný chemik. Následovala externí aspirantura v oboru organické chemie v Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV. V roce 1962 mu ze zákona byla udělena akademická hodnost RNDr. Ve studiích pokračoval tentokrát na Fakultě všeobecného lékařství v Praze, kde získal doktorát medicíny. Následovaly opakované zahraniční stáže v Bonnu v Ústavu klinické chemie a klinické biochemie.

V roce 1977 obhájil doktorskou disertaci na téma \"Hormonální regulace výživy avaskulárních tkání oka\" a získal vědecký titul DrSc. v oboru výživa a metabolismus.

V roce 1991 se stal docentem v oboru patologické fyziologie a záhy poté, v roce 1992, byl jmenován profesorem.

Od roku 1957 až do současnosti stále pracuje v Endokrinologickém ústavu (dříve Výzkumném ústavu endokrinologickém) v nejrůznějších odborných funkcích (vedoucí laboratoře pro steroidy, vědecký tajemník ústavu). Roku 1990 byl jmenován jeho ředitelem. Pracoval také na III. interní klinice FVL UK v Praze a v laboratoři pro dopingovou kontrolu KÚNZ SČ.

Vědecká a organizační činnost profesora Stárky je neobyčejně rozsáhlá. Je řešitelem více než 40 výzkumných úkolů a řešitelem nebo spoluřešitelem mnoha grantových úkolů. Za jejich řešení byl celkem pětkrát pceněn cenou ministra zdravotnictví.

Publikační činnost obsahuje více než 750 odborných publikací uveřejněných v ČR i v zahraničí, z toho 17 monografií. Podílí se svou účastí v mnoha redakčních radách tuzemských i zahraničních časopisů, je nebo byl členem mnoha odborných společností, vědeckých rad i dozorčích rad.

Za svou činnost byl mnohokráte vyznamenán a oceněn také odbornými společnostmi (např. Endokrinologickou, Sexuologickou, získal cenu Charvátovy nadace, čestnou medaili Univerzity v Helsinkách). (zdroj životopisu: www.medicina.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.