Životopis
Doc. M. Borkovcová postavila entomofágii na základy podložené vědeckým výzkumem. Působí na Mendelově univerzitě v Brně na Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství. Předmětem jejího zájmu je vše živé, co se plazí, běhá a létá na Zemi. Svým studentům tedy přednáší i o hmyzu. Nejen o jeho roli opylovatele či škůdce, ale i o tom, že se dá jíst. První taková přednáška s praktickou ukázkou se konala v předvánočním čase 2002. Měla velký ohlas a byla počátkem tradice předvánočního hmyzího vaření na Mendelově univerzitě. Odstartovala dlouhý řetěz přednášek pro laickou veřejnost i odborníky po celé České republice i v zahraničí. Současně vyvolala potřebu kritického hodnocení významu hmyzu pro výživu člověka a zapojení hmyzu do jídelníčku jako alternativy. Svou prací se zařadila do světové komunity vědců řešících tuto problematiku a v roce 2014 se stala uznávaným vlajkonošem (stakeholder) FAO, prvním za Českou republiku. Za posledních 5 let upekla asi 500 plechů hmyzího perníku a pořád vypadá na pětatřicet.
Marie Borkovcová knihy
2015 | Hmyz na talíři |
1997 | Vesnice Lanškrounska na starých pohlednicích |
Borkovcová je 1x v oblíbených.
Osobní web autora