Marie Lekešová životopis

česká, 1935

Životopis

Marie Lekešová se narodila dne 19.5.1935 v Hluku. Její otec Jan Hájek a matka Anna ji vedli ke skromnosti, k práci a úctě k Bohu. S její výchovou jim často pomáhala i babička Marie Hájková, pracovitá, čistotná a velmi zbožná žena, která byla v Hluku známá také jako výborná kuchařka.
Babička říkala své vnučce „Marinko“. Protože to byla její první vnučka, bývala u babičky často a velmi ráda, protože ji babička pověřovala drobnými úkoly již v ranném věku. Příprava brambor a zeleniny pro vaření byly její první kuchařské práce. Ve svých 5 letech stála u sporáku a měla už také dovoleno míchat vařečkou omáčky nebo dokonce zásmažku. U babičky tak získala své první návyky k poctivé kuchařské práci a k dodržování čistoty.
Jako mladá kuchařka pracovala několik let v závodní jídelně závodu AUTOPAL - Hluk. Od r. 1977 vařila 8 let v moderní školní jídelně na Náměstí svornosti v Brně, kde se připravovalo 1800 jídel pro 3 brněnské školy. Zúčastnila se také soutěže školních jídelen města Brna o nejlepší kvalitu vařených jídel a získala pro svoji školní kuchyni první místo. V této školní jídelně byla její práce vysoce hodnocena. Po odchodu jejího manžela do důchodu a po trvalém návratu do Hluku vařila ještě 8 let v závodní kuchyni Státního statku Nový dvůr-Kunovice.
Během dlouholeté praxe vařila také na stovkách různých slavnostních hostin při křtinách, svatbách, oslavách narozenin či u příležitosti vzácných návštěv města Hluk, často s vysokým počtem hostů. Její jídla ochutnali nejen členové pěveckých sborů „Dvořák“ a „Moravan“, ale i mnozí knězové, arcibiskup olomoucký i vrcholní politici ČR. Byla také „duší“ několika ukázek a ochutnávek „starých a již opomíjených“ místních jídel. Napekla také tisíce „hluckých vdolečků“, trubiček, dortů a jiných dobrot.
Ráda propaguje dříve vařené druhy jídel a doporučuje přitom využívat potraviny z vlastních zdrojů. Je totiž přesvědčena, že dřívější druhy jídel bývaly velmi dobře tepelně zpracovávané a potraviny z vlastních zdrojů jsou také zdravější, protože jsou bez škodlivých konzervačních příměsí.
Úkolem její knížky není sloužit jako klasická kuchařka, ale snaží se pouze o doporučení využívat v maximální možné míře ekologické potraviny pokud možno z vlastních zahrádek a vařit zdravá a skromná jídla, jídla chránící před obezitou, jídla našich předků.
Ve své knize uvádí jídla charakteristická pro Hluk a blízké okolí. Jsou to jídla vařená za starých časů v různých obdobích roku a jídla spjatá s různými starými zvyky.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Štítky z knih

Lekešová je 1x v oblíbených.