Marie Ulčová životopis

česká, 1925 - 1998

Životopis

Narodila se 11.8.1925 v Plzni-Božkově v rodině řídícího učitele. Její otec se podstatnou měrou podílel na společenském a kulturním životě obce.
Na její myšlenkový vývoj měli zásadní vliv významní plzeňští středoškolští profesoři, s nimiž se jako studentka setkala na plzeňském klasickém gymnáziu (matematik a znalec regionální hudební historie Antonín Špelda, klasický filolog a klavírista Oldřich Filipovský-bratr českého herce Františka Filipovského i profesorka zpěvu Marie Blechová.
Po maturitě, složené v době okupace, čekalo Marii Ulčovou totální nasazení do továrny v Blovicích. Po válce pracovala krátce v aprovizačním úřadu plzeňského magistrátu. Potom 45 let působila v Národopisném muzeu Plzeňska. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy si osvojila základy národopisné vědy pod vedením prof.Karla Chodka a doc.Drahomíry Stránské. Své studium zakončila roku 1952 a stala se tak první graduovanou etnografkou v tehdejším Západočeském kraji.
Odborné publikace: Lidový kroj z Plzeňska v proměnách času, Plzeňská léta Elišky Krásnohorské, Karlov - Historie vzniku škodovácké dělnické kolonie v Plzni, Současné změny obytných zemědělských usedlostí v příměstské vsi Božkově. Vyprávění „Moji milí, drazí“ (1997) vzniklo jako rozhlasový pořad (téměř 70 rozhlasových pořadů). Redaktor českého rozhlasu Drahomír Janout, redaktorka Jaroslava Světlíková a výtvarník Zdeněk Světlík proměnili tato vyprávění v knihu, která se po svém vydání stala doslova bestsellerem. (zdroj životopisu: http://www.folklorweb.cz/clanky/20051206.php)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.