Martin Novák životopis

česká, 1969

Životopis

Mgr. Martin Novák (*1969 v Praze), publicista, autor literatury faktu, práce z oboru mezinárodní politiky, zaměřen zejména na islámský svět a východní Evropu.

Narodil se v Praze, kde dodnes žije. Pracoval jako reportér a komentátor postupně v Lidových novinách, České televizi a Hospodářských novinách, nyní šéfreportér v Aktuálně.cz.

Napsal knihu Džihád proti Kremlu: Sovětská válka v Afghánistánu a zrod Al-Káidy, za kterou dostal Cenu Miroslava Ivanova pro nejlepší českou knihu literatury faktu za rok 2008. Je také autorem knihy Ropa a krev: Americko-irácké války. Za tu dostal čestné uznání poroty, udělující Cenu Egona Ervína Kische. V roce 2015 mu vyšla další kniha Kati Pražského jara: Brežněv a jeho éra v Kremlu.

Jako reportér navštívil například Irák, Írán, Afghánistán, Pákistán, Čínu, Saúdskou Arábii, Libyi, Rusko, Ukrajinu, Bělorusko, Libyi či Kongo. (zdroj životopisu: nkp.cz)

Ocenění (1)

2009 - Cena Miroslava Ivanova (Dílo vydané během posledních tří let) - kniha Džihád proti Kremlu: Sovětská válka v Afghánistánu a zrod Al-Káidy