Michael Žantovský životopis

Daniel Wolf · pseudonym

česká, 1949

Životopis

Mgr. Michael Žantovský (* 3. ledna 1949 Praha) je český překladatel, tlumočník, psycholog, publicista, spisovatel, textař, politik a diplomat, od října 2009 velvyslanec ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.

Jako překladatel z angličtiny se zaměřoval zejména na moderní prózu a drama (například James Baldwin, E. L. Doctorow, Nadine Gordimerová, Joseph Heller, Norman Mailer, Toni Morrisonová, Tom Stoppard), překládal povídky a filmy Woodyho Allena, o kterém také napsal monografii. Kromě toho překládal také nebeletristickou literaturu (např. knihy Madeleine Albrightové či Henryho Kissingera). Přeložil nejen přes padesát knih amerických a britských autorů, ale také Příběh o lásce a tmě Izraelce Amose Oze - tady nikoli z angličtiny, ale z hebrejštiny.
Spolu se svou první ženou napsal divadelní hru Hladové krky (1985).
Mimo to je autorem mnoha článků a esejů a spoluautorem (s Oldřichem Kužílkem) knihy Svobodný přístup k informacím v právním řádu České republiky (2002).

Dne 29. 9. 2024 obdržel Michael Žantovský Stříbrnou medaili předsedy Senátu - za správné činy ve správný čas. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org)

Ocenění (1)

2014 - Český bestseller (Biografie) - kniha Havel