Moses Beer životopis

Max Beer, Spektator · pseudonymy

německá, 1864 - 1943

Životopis

Byl rakousko-německý ekonom, novinář a historik židovského původu. Beer je nejlépe připomínán jako raný spisovatel na téma imperialismu a pro sérii knih, které byly v několika zemích přeloženy a které zkoumaly povahu třídního boje v celé historii lidstva.

Moses Beer, známý všem pod přezdívkou „Max“, se narodil 10. srpna 1864 v malém městě Tarnobrzeg v Haliči, které bylo tehdy součástí Rakouského císařství. Byl židovského původu. V květnu 1889 se přestěhoval do Německa, kde se začal seznamovat s různými vůdci socialistického hnutí. Krátce se přestěhoval do Magdeburgu, kde se stal asistentem redaktora Magdeburger Volksstimme, socialistických novin.

Tato politická aktivita ho postavila do rozporu s konzervativní vládou země a po osmi měsících v redakčním křesle byl Beer zatčen na základě obvinění z podněcování třídního boje a urážky německých úřadů. Beer byl za tato obvinění usvědčen a odsouzen ke 14 měsícům vězení.

V červnu 1894 Beer emigroval do Velké Británie. V letech 1895 až 1896 studoval na London School of Economics a začal se zajímat o nově vznikající intelektuální téma imperialismu. Odešel ze školy, aby pokračoval ve své novinářské kariéře a pro tisk pokrýval kontroverzní případ francouzské zrady proti Alfredu Dreyfusovi.

Po svém působení v Paříži Beer znovu emigroval, tentokrát do Spojených států, v roce 1898 dorazil do New Yorku. Věnoval se španělsko-americké válce a vznikající americké imperiální politice v bývalých španělských koloniích jako dopisovatel berlínských socialistických novin Vorwärts (Vpřed) a teoretického měsíčníku Sociálně demokratické strany Německa Die Neue Zeit (Nový čas), mimo jiné.

S příchodem 1. světové války bylo Beerovo postavení ve Velké Británii neudržitelné a v roce 1915 byl deportován jako takzvaný „nepřátelský cizinec.“ Po návratu do Německa pracoval jako překladatel pro německou ústřední odborovou organizaci a jako novinář na volné noze.

V roce 1919 byl Beer jmenován redaktorem Die Glocke (Zvon), socialistického periodika vlastněného Alexandrem Parvusem. Zůstal v této pozici až do roku 1921. Během několika příštích let Beer napsal biografii Karla Marxe a řadu historických děl, které zkoumaly měnící se formy třídního boje v průběhu staletí.

V roce 1927 byl Beer pozván do Moskvy, aby pracoval v Marx-Engelsově institutu ředitelem tohoto zařízení Davidem Rjazanovem. Beer zůstal v Sovětském svazu až do roku 1928.

Po svém návratu do Německa se Beer stal aktivním v Německé komunistické straně. Když nacisté převzali moc v Německu v roce 1933, Beer uprchl do Londýna, kde zůstal po zbytek svého života. Byl naturalizován jako britský občan v roce 1939 a v roce 1943 zemřel na tuberkulózu. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Beer)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.