Nikolaj Ignatevič Kiselev životopis

ruská

Životopis

Nikolaj Ignatevič Kiselev (Gromov), rusky: Никола́й Игна́тьевич Киселёв (Гро́мов). Narodil se koncem 19. století v regionu Kubáň, kde vystudoval střední školu. Za občanské války se přidal k Alekseevskému jízdnímu pluku Děnikinových bělogvardějců bojujících proti bolševikům. V březnu 1920 utrpěl zranění nohy a zůstal v nemocnici v Novorosijsku, který však záhy padl do rukou 22. divize Rudé armády. Údajně měl u sebe dokumenty rudoarmějce Karpova původem rovněž z Kubáně, a proto se mu podařilo bolševiky přesvědčit, že je příslušníkem 2. revolučního praporu z Kubáně. Tím pádem nejen unikl smrti zastřelením, což by mu jako bělogvardějci hrozilo, ale díky svému vzdělání byl přijat do zpravodajského oddělení Rudé armády a následně do Čeky, kde měl na starost boj s nepřáteli na území severního Kavkazu. V této funkci působil až do roku 1927.



Tehdy byl obviněn z nedbalosti a přeložen na Solovecké ostrovy, aby tam další tři roky pracoval coby zplnomocněnec inspekčního a informačního oddělení Správy severních táborů zvláštního určení. V roce 1930 se mu podařilo uprchnout do Finska. V té době měl už dost materiálu pro svou knihu, její rukopis pak napsal v Helsinkách. Ukázky byly publikovány v emigrantských ruských časopisech v Německu a v Anglii pod jeho literárním pseudonymem Gromov. Prvního kompletního vydání díla Tábory smrti v SSSR se Kiselev dočkal ale až v Praze. Brožovaná kniha přeložená L. Voronovskou-Melicharovou vyšla začátkem roku 1933 nákladem autorovým a díky pomoci Sergeje Maslova, v Praze žijícího předsedy zahraničního výboru strany Kresťanskaja Rossija (Rolnické Rusko).




Československá policie si mezitím ověřovala jeho totožnost i životopisné údaje u svých finských kolegů, kteří ho po odchodu ze Sovětského svazu vyslýchali jako první. Mimo to získala informaci, což dokládá policejní zpráva ze září 1932, že podporovatel Maslov přerušil s Kiselevem spolupráci kvůli podezření z jeho styků se sovětskou obchodní misí v Praze. Policie se tak začala domnívat, že někdejší čekista je sovětským agentem, byť o tom žádné další důkazy nezískala. Úřady nakonec využily skutečnost, že nemá jakékoliv platné doklady, a v únoru 1933 byl Nikolaj Ignatevič Kiselev „navždy vyhoštěn z území ČR“. To je poslední zpráva, kterou o něm zatím máme. Zda či kam odjel, kde žil a zemřel, tak zůstává otevřenou otázkou. (zdroj životopisu: https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/tabory-smrti-v-sssr-praha-1933-autor-prvni-zpravy-o-lagrech-byl-pak-vyhosten)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Nikolaj Ignatevič Kiselev - knihy

1933  %Tábory smrti v SSSR

Žánry autora

Historie

Štítky z knih

Kiselev je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy