Otakar Jankovec životopis

česká, 1923 - 2013

Životopis

Ing. arch. Otakar Jankovec (27.10.1923 Košice, SK - 5.7.2013, Tábor).

Architekt Otakar Jankovec sice nepatří mezi čistokrevné táborské rodáky, ale do historie města se zapsal nesmazatelnou stopou.

Narodil se na Slovensku do smíšené rodiny, otec byl Čech, matka Slovenska. Když vznikl samostatný Slovenský stát, museli odejít.
Když po válce vystudoval fakultu architektury a stavitelství a měl nastoupit do zaměstnání, dostal na výběr: Nitra, Žilina, Tábor. Zvolil si husitské město, o kterém říkal, že nemá ošklivou ani periferii.

Táborskou veřejnost proti sobě poštval "socialistickým" škrtem - z jeho rozhodnutí šla v roce 1977 k zemi židovská synagoga, která u táborského pivovaru stála od roku 1885. Dnes ji připomíná alespoň pamětní deska. Rozhodoval prý tehdy podle vážných podkladů: od 30. let byla mimo provoz a neměla o ni zájem ani židovská obec. Navíc v Táboře židé už nežili.

Pro Tábor však nebyl jen bořitelem, ale také zachráncem. Díky jeho odborné práci bylo pro budoucí generace zachráněno historické centrum Tábora, který se v roce 1961 zařadil mezi čtyřicítku měst v republice s městskou památkovou rezervací.

Po téměř desetileté práci na přípravě se v lednu 1969 realizace záchrany ujal Otakar Jankovec. V té době tu stálo 346 domů, přes sto stájí pro koně i krávy a dva ovčíny. S regenerací odborníci skončili až v roce 1990, to už ale bez Otakara Jankovce, jenž v roce 1984 odešel do penze.

Za celoživotní přínos pro památkovou rezervaci se v roce 1995 stal držitelem Ceny města Tábora. Čestného občanství se ale nikdy nedočkal, většina zastupitelů byla proti.

V osobním životě byl architekt nejvíce pyšný na manželku, kterou potkal při nasazení.

Na sklonku života se znovu pustil do rozsáhlé práce, když pro 70. výročí táborské nemocnice dal dohromady historii zdejších nemocnic. S dalšími třemi kolegy na ní pracoval více než rok.

Svůj vyměřený čas dožil v domově seniorů v Táboře, kde 5.7.2013 zemřel. Za svého života se dočkal i vysokého ocenění své stavby: národní památkou se stalo kino v Havířově, na jehož návrhu pracoval s architektem Drozdou.

V Táboře jeho práci nese Svíčka na Pražském Sídlišti a krematorium na Novém hřbitově. (zdroj životopisu: Státní okresní archiv Tábor; taborsky.denik.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Otakar Jankovec - knihy

1999  0%Tábor

Žánry autora

Cestopisy a místopisy Historie

Štítky z knih

Tábor historické atlasy historie měst, obcí a regionů

Jankovec je 0x v oblíbených.