Otto Gmelin životopis

německá, 1886 - 1940

Životopis

Otto Franz Gmelin pocházel z rodiny učenců. Jeho bratr byl herec, divadelní režisér a ředitel Helmuth Gmelin, jeho neteř byla Gerda Gmelin, která šla ve stopách svého otce Helmutha profesionálně.

V roce 1906 složil v Karlsruhe imatrikulační zkoušku a začal studovat matematiku, filozofii a vědu v Karlsruhe a Heidelbergu. Po ukončení kandidáta učitel v letech 1911 - 1912 do roku 1914 odjel do Mexika, kde pracoval jako vychovatel s německou rodinou. Stál v Bádensku ve státní správě, z níž byl propuštěn na vlastní žádost v roce 1914 kvůli jeho pedagogické práci.

Na začátku první světové války se dobrovolně přihlásil k vojenské službě, ale brzy byl ze zdravotních důvodů propuštěn z armády.

Roku 1917 získal doktorát v Heidelbergu za matematickou práci doktora filozofie. Byl učitelem na gymnáziu v Solingen-Wald. Od roku 1936 působil jako spisovatel na volné noze v Bensberg u Kolína nad Rýnem.

Otto Gmelin psal především historické romány a povídky o tématech z mytických dob. Díky svým anti-demokratickým a nacionalistickým postojům si Gmelin, aniž by byl národní socialista, ve nacistickém státě, získal podporu veřejných orgánů.

Po válce, Gmelin byla kniha "Prohn bojuje za svého lidu" (1938), v sovětské okupační zóně na seznamu zakázané literatury. (zdroj životopisu: http://de.wikipedia.org/wiki/Otto_Gmelin)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.