Paul Friedl životopis

německá, 1902 - 1989

Životopis

Narodil se 22. května 1902 v obci Pronfelden, nedaleko města Spiegelau, v pořadí sedmý z dvanácti dětí. Dříve bývalo zvykem jak na české straně Šumavy, tak i v Bavorsku dávat lidem narozeným v určitém domě jméno po jeho majiteli. Příkladem může být u nás známý Josef Klostermann zvaný Rankl – Sepp, tak Paul Friedl byl pojmenován na „Baumsteftenlenz“. (Označení jeho jména je spjato s oceněním, které dnes dostávají význačné osobnosti, kteří se zasloužili o rozvoj Dolního Bavorska a hlavně oblasti Bavorského lesa).

Paul Friedl měl od mládí nadání k umění. Ve škole patřil mezi ty nejlepší žáky, bohužel od mládí trpěl silnou slabozrakostí, takže nosil silné brýle, což mu v pozdějších letech působilo problémy. Už jako desetiletý začíná sbírat lidové písně a povídky z Dolního Bavorska, které slyšel od dospělých. Po ukončení obecné školy začal studovat střední odbornou dřevořezbářskou školu ve Zwieselu. Následně studuje uměleckou akademii v Mnichově. Jeho umělecké nadání bylo v mnoha směrech ohromné. Bohužel zmíněná slabozrakost kterou trpěl mu ukončila v mnoha směrech jeho profesní růst.
V sedmnácti letech začíná vystupovat jako lidový zpěvák, postupně začíná psát. Za svůj život napsal více jak 40 románů a na tisíc povídek a příspěvků. K tomu lze připočítat asi 150 písní, 20 divadelních folkloristických her.

Paul Friedl říkal, že mu šlo o uchování a podporu jeho rodného kraje. Tímto dokazoval, že Dolnobavoři nejsou žádní prostí Bavoráci ( v originálu: Niederbayern keine, nieder Bayern sind). V době kdy Dolní Bavorsko patřilo jedním k nejzaostalejším regiónům Bavorska se zasazoval o to, aby Bavorský les nezůstal chudobincem Bavorska. Díky jeho četným vystoupením v rozhlase a v televizi se stal známým v celém Německu. Za svoji celoživotní práci dostal Paul Friedl řadu ocenění, například Bavorský řád, stříbrnou medaili německé akademie a velkou řadu dalších.
Na jeho rodném domě mu byla odhalena pamětní deska a bylo založeno sdružení na obnovu jeho rodného domu.
Jeho čestný stůl je u nás na Šumavě na Březníku vedle stolu Karla Klostermanna.

Paul Fridel zemřel 22. ledna roku 1989. (zdroj životopisu: sumavanet.cz)

Ocenění (1)

2016 - Cena Johanna Steinbrenera (Beletrie a poezie - 3.místo) - kniha Zrzka ze Šumavy

Paul Friedl - knihy

2015  0%Zrzka ze Šumavy

Žánry autora

Literatura světová Romány Historické romány

Štítky z knih

Šumava

Friedl je 0x v oblíbených.