Petr Pšurný životopis

česká, 1957 - 2003

Životopis

Narozen v Brně 27. listopadu1957. Dětství prožil na Božetěchově ulici v Králově Poli, Po zbourání části staré zástavby se s rodiči přestěhoval na sídliště do Žabovřesk.
Po absolvování střední průmyslové stavební školy a před nástupem do základní vojenské služby pracoval jako kulisák v divadle Husa na provázku.
Vystřídal několik zaměstnání, ale nikde nevydržel dlouho. Tajně psal verše do šuplíku, pokoušel se o deník. Inspiraci hledal ve své rodině, u svých přátel v kavárnách a hospůdkách, nebo v přírodě v okolí přehrady. Nikdy se neoženil.
Po Sametové revoluci začal s vlastním podnikáním. Neúspěšně. V té době se začaly komplikovat jeho zdravotní potíže a byl mu přiznán plný invalidní důchod. Tehdy se rozhodl pro publikování svých básní. Dlouhou dobu usiloval o jejich zveřejnění, až se mu to na jaře 2003 podařilo na webových stránkách u operátora Volný.cz. Jenže tyto stránky nebylo možno otevřít tak, aby se ukázaly texty. Jediné, co šlo přečíst, byly názvy asi třiceti básní. Dnes už se nikdo nedoví, jak se s operátorem dohodl a kam jeho verše zmizely. Zemřel 29. srpna 2003.

Teprve po pěti letech jeho otec předal složku s několika básněmi a částmi deníku Petrově sestřednici, která se je rozhodla zveřejnit. Napsala k nim doprovodný text, který zahrnuje biografické rysy autora a celé jeho rodiny. Přestože se dílko zdálo některým vydavatelům zajímavé, nikdo nebyl ochoten jít do rizika, že se tato kniha nebude prodávat. Mnozí otevřeně řekli, že sázejí na zaběhlé autory. Proto se sestřenice rozhodla pro publikování vlastním nákladem v brněnském vydavatelství Šuplík. Petrochrámy vyšly v roce 2012. (zdroj životopisu: rodinný příslušník)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Petr Pšurný - knihy

2012  100%Petrochrámy

Žánry autora

Literatura česká

Štítky z knih

Pšurný je 0x v oblíbených.