Petr Říha životopis

česká, 1953

Životopis

Absolvent lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně. Do roku 1990 pracoval v resortu lesního a vodního hospodářství. Od tohoto roku podniká ve vlastním bonsaj centru. Od roku 1992 rozšířil svoji profesi i na navrhování, zakládání a údržbu zahrad se specializací na zahrady asijské.
Pěstováním bonsají, po stránce praktické i teoretické se zabývá od roku 1979, a to jak z hlediska pěstitelského, tak i umělecko-estetického a filosofického. V roce 1991 byl zvolen předsedou Bonsai klubu Praha, kde se i podílel na vydávání časopisu BONSAI. Od roku 1997 je členem České bonsajové asociace. Je autorem téměř dvou set odborných i populárních časopiseckých besed a organizátorem kursů tvarování bonsají. K propagaci pěstování bonsají přispívá i svými televizními vystoupeními k této problematice. Další publikace o bonsajích uváděné na český trh přeložil nebo lektoroval. Je majitelem rozsáhlé sbírky bonsají, která je stále dotvářena a rozšiřována. Jeho bonsaje byly oceněny medailemi i na tak prestižních výstavách jako je Flora Olomouc a Flora Bratislava.
Za účelem studia umění tvorby bonsají a vlivů přírodních jevů na tvar stromů se zúčastnil expedic v oblasti Bajkal, pohoří Chamar-daban a odborných pobytů ve Velké Británii, Švédku, Finsku, Norsku, Thajsku, Japonsku a Číně. (zdroj životopisu: Doc. RNDr. Jan Novák DrSc.)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.