Přemysl Raban životopis

česká, 1949

Životopis

Prof. JUDr. Přemysl Raban, CSc. (* 29.6.1949 Kryštofovo Údolí) je český advokát a univerzitní profesor. Podílel se na založení Fakulty právnické Západočeské univerzity, kde vyučuje. Dříve přednášel také na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.
Narodil se v Údolí Sv. Kryštofa v Libereckém kraji do rodiny polesného jako druhé dítě. Posléze se rodina přestěhoval nejprve do Křížan a poté do Horního Lochova u Jičína. Zde žil až do odchodu na vysokou školu. V Jičíně také absolvoval matematicko-fyzikální gymnázium.
Je podruhé ženatý. Z předchozích vztahů má syna a dceru, ze současného manželství dvě dcery. Jeho bratrem byl doc. PhDr. Ing. Miloš Raban, Th.D. (20.6.1948, Kryštofovo Údolí – 7.1.2011, Liberec). Mladší sestra je také právnička.

Advokát a vysokoškolský pedagog s působností na tuzemských i zahraničních univerzitách či vysokých školách, např. Univerzitě Karlově v Praze, Univerzitě Komenského v Bratislavě, Univerzitě Pavla Jozefa Šáfárika v Košicích, Západočeské univerzitě v Plzni, Visegrad University, univerzitách v Pasově, Bayreuthu, Drážďanech, Helsinkách, Petrohradě atd. Autor mnoha učebnic a odborných publikací zejména z oboru soukromého práva, hospodářského práva a alternativního rozhodování sporů. Stálý arbitr na řadě významných rozhodčích soudů u nás i v zahraničí. V letech 1994 - 2006 působil na pozici místopředsedy Rozhodčího soudu Hospodářské komory ČR a Agrární komory ČR a rovněž zastával funkci člena předsednictva Hospodářské komory hl. m. Prahy. (zdroj životopisu: https://www.businessinstitut.cz/lektor/prof-judr-premysl-raban-csc; Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.