Rudolf Bárta životopis

česká, 1897 - 1985

Životopis

BARTA Rudolf (* 30. 1. 1897 Praha, + 1. 3. 1985 tamtéž) - český chemik

Rudolf Barta se zabýval chemií a technologií skla, keramiky, žáruvzdorných materiálů a cementu. Zejména cementu vděčí za svůj zájem o chemii a velkým úspěchům na poli vědy. Zdědil totiž po svém otci firmu Prastav (později Pragocement Radotín), která pod jeho vedením prosperovala stejně dobře jako další jím založené firmy, například Barta & Tichý. V chemii se zasloužil o využití termické analýzy v Československu a publikoval více než 400 odborných statí.

Jeho syn Čestmír Barta (jehož manželkou se stala vnučka elektrotechnika a vynálezce Františka Křižíka) je mineralog a krystalochemik, zabývající se výzkumem a přípravou monokrystalů. Starší syn Čestmíra Barty Jiří je filmovým výtvarníkem a režisérem animovaných filmů, mladší syn Čestmír (Jr.) pokračuje v rodinné tradici a působí (stejně jako předtím jeho otec) ve firmě BBT Materials Processing, zabývající se pěstováním krystalů pro optiku a výpočetními systémy pro orbitální stanice.

R. Barta byl od roku 1920 členem Masarykovy akademie práce a v roce 1928 se stal prvním československým čestným členem American Ceramic Society. V letech 1945-58 byl profesorem pražské techniky a Vysoké školy chemicko-technologické. Byl nejen úspěšným vědcem a podnikatelem, ale i pedagogem. Jeho čtyřdílná učebnice Sklářství a keramika (1952) se dočkala řady vydání stejně jako učebnice Chemie a technologie cementu (1961). (zdroj životopisu: http://www.libri.cz/databaze/kdo20/search.php?zp=1&name=Bart)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.