Rudolf Halík životopis

česká, 1881 - 1960

Životopis

Rudolf Halík se narodil 25. října 1881 v Jiřicích v okrese Humpolec.Po ukončení základní školy navštěvoval nejprve měšťanskou školu v Humpolci a posléze od roku 1896 učitelský ústav v Kutné Hoře. Po jeho absolvování učil na škole v rodných Jiřicích.V roce 1908 se stal členem agrární strany a ihned se aktivně zapojil do stranické práce. Vypracoval se v jednoho z předních činitelů agrární strany na Německobrodsku a byl dokonce ustanoven předsedou organizační komise. Dne 29. července 1914 proběhla všeobecná mobilizace. Rudolf Halík odjel se svým útvarem nejprve do Haliče a později na srbskou frontu, kde byl v roce 1915 při útoku těžce zraněn. Po válce se v roce 1918 vrátil Halík na své původní učitelské místo v rodné obci.
V témže roce se také stal členem výkonného výboru předsednictva agrární strany a získal místo redaktora časopisu Havlíčkův kraj v Německém Brodě. V roce 1918 vydal vlastním nákladem knihu povídek pod názvem Pelyněk. Črty ze současné války. V roce 1921 se stal Rudolf Halík majitelem časopisu Havlíčkův kraj, který vlastnil až do roku 1945. Havlíčkův kraj pod jeho vedením brzy překročil hranice vyhrazené pro krajský časopis a stal se jedním z nejvýraznějších titulů celé agrární strany. Třicátá léta byla pro Rudolfa Halíka dobou novinářského rozmachu a současně také obdobím, kdy nezadržitelně stoupal vzhůru v hierarchii agrární strany. Stal se členem užšího předsednictva strany a také předsedou organizační komise. Dne 27. března 1937 zemřel dosavadní šéfredaktor agrárního deníku Venkov Josef Vraný.Jeho nástupcem byl zvolen Rudolf Halík . Usadil se pevně v nejvyšších patrech politického dění a tam setrval prakticky až do konce druhé světové války.Ihned po okupaci se zapojil do odbojové činnosti. Pomáhal rozšiřovat ilegální tiskoviny a shromažďoval zpravodajský materiál pro odbojovou skupinu.V květnovém povstání českého lidu v Praze se Halík ihned od 5. května zapojil do bojů proti německé armádě. Pro svůj vysoký věk byl převelen k sanitní jednotce, která během bojů přenášela raněné do nemocnic.
Ihned po osvobození Prahy odjel Rudolf Halík se svou manželkou do rodných Jiřic. Za několik dnů, 14. května 1945 byl zatčen a obviněn z kolaborace, v důsledku výkonu své funkce šéfredaktora deníku Venkov.Po výslechu však nebyl internován v soudní věznici, ale byl na doporučení vězeňského lékaře umístěn do nemocnice v Humpolci, protože jeho zdravotní stav nebyl dobrý.18. července 1946 bylo s Rudolfem Halíkem zahájeno soudní přelíčení, které trvalo do 20. července 1946, kdy byl vynesen rozsudek. Rudolf Halík byl odsouzen za zločin proti státu podle §3, odstavce I. retribučního dekretu a s použitím §46 a §16 odstavce II. retribučního dekretu do těžkého žaláře na 18 měsíců, ke ztrátě cti na dobu pěti let, k uhrazení soudních výloh a k propadnutí třetiny majetku ve prospěch státu. 15. listopadu 1946 byl po odpykání celého zbytku trestu propuštěn. Na svobodě však Rudolf Halík nepobyl ani dva roky a dostal se do hledáčku komunistické bezpečnosti. Dne 3. května 1948 navrhl veřejný žalobce revizi retribuce , a hned 4. května na něho byla uvalena vazba.Dne 18. května 1948 byl tak Rudolf Halík postaven před mimořádný lidový soud za stejný trestný čin, za který si vězení již odpykal. Byl odsouzen za zločin proti státu dle § 3/1 zákona č. 22/1946 Sb. z. a n. ve znění zákona č.33/1948 Sb. z. a n. Soud mu vyměřil trest těžkého žaláře v trvání 10 roků, ztrátu občanské cti navždy a propadnutí celého Halíkova majetku státu. Rudolf Halík byl pro odpykání svého nového trestu umístěn ve věznici ve Valdicích u Jičína.Dne 27. března 1952 se Halík po propuštění ze zdravotních důvodů vrátil ke své rodině, Přestože byl Rudolf Halík vážně nemocen, musel si ve svých 71 letech po návratu z vězení najít zaměstnání. Důvodem byla skutečnost, že byl rozsudkem soudu zbaven občanské cti, a tudíž neměl nárok na důchod ani na žádnou podporu v nezaměstnanosti. Pracoval tedy jako referent a účetní v národním podniku Pramen. I přes těžké onemocnění a dva pobyty ve vězení se dožil poměrně vysokého věku. Zemřel v Praze 27. října 1960, dva dny po svých 79. narozeninách. (zdroj životopisu: Diplomová práce MUP.)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.