Tigran Gujumdžjan životopis

Michael Arlen · pseudonym

arménská, 1895 - 1956

Životopis

Michael Arlen, rusky: Майкл Арлен, vlastním jménem Tigran Gujumdžjan, rusky: Тигран Гуюмджян, arménsky: Տիգրան Գույումճյան (16.11.1895 Ruse, Bulharsko — 23.6.1956 New York) prominentní americký spisovatel esejí a povídek arménského původu.
Narodil se v arménské rodině obchodníka v bulharském Ruse jako nejmladší z 5 dětí. V roce 1987 uprchli před pronásledováním Arménů ze strany Osmanské říše do Plovdivu, kde jeho otec Sarkis založil obchodní firmu. Začátkem roku 1901 Sarkis chápal, že Bulharsko může být vtaženo do války, tak přestěhoval rodinu do anglického Southportu. Tam Tigran absolvoval Malvern College a nehledě na přání rodičů, aby studoval na Oxfordu, nastoupil na lékařskou fakultu Univerzity v Edinburghu. Po pár měsících pochopil, že udělal chybu a s nadějí, že se stane spisovatelem se přestěhoval do Londýna. Tehdy se seznámil s budoucími mistry pera A. Huxleym, D. H. Lawrencem, G. E. Moorem. V roce 1914, rok po jeho příjezdu do Londýna, začala válka a jeho pozice se zkomplikovala - byl stále vázán v Bulharsku. Začali se k němu chovat nedůvěřivě, v důsledku čehož nemohl získat britské občanství, aniž by si změnil jméno. V roce 1916 začal publikovat pod svým rodným jménem v arménském londýnském periodiku, psal eseje, recenze na knihy, povídky a napsal též jeden krátký scénář. V roce 1920 vyšel sborník krátkých prací, v němž vyšel i jeho příspěvek pod pseudonymem Michael Arlen. V roce 1922 získal britské občanství a ofociálně si změnil jméno na Michael Arlen. V roce 1924 vydal román, který měl celosvětový úspěch a o 4 roky později byl zfilmován v Hollywoodu v hlavní roli s Gretou Garbo a Johnem Gilbertem. V roce 1928 se oženil a odjel do francouzského Cannes a narodily se jim dvě děti (1930 a 1933). Po začátku války v roce 1939 chtěl splatit svůj dluh vůči Británii a vrátil se do Anglie, jeho žena vstoupila do služeb Červeného kříže a on napsal svou poslední knihu, v které kritizoval Třetí říši. V roce 1940 byl jmenován do funkce náčelníka pro veřejné záležitosti ve Výboru pro civilní obranu. Avšak o rok později byla ve sněmovně zpochybněna jeho loajalita k Velké Británii a on byl nucen opustit tento post a přestěhovat se do Ameriky. Usadil se v New Yorku, kde 23. června 1956 zemřel na rakovinu.
Zanechal po sobě mnoho knih a divadelních her, bylo natočeno asi 30 filmů podle jeho scénářů, z nichž několik získalo Oscara. (zdroj životopisu: https://bit.ly/36nFKRZ; https://bit.ly/2Yp4vsv)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Tigran Gujumdžjan - knihy

1930  40%Rozkošní lidé

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Gujumdžjan je 0x v oblíbených.

Skrýt reklamy