Łukasz Orbitowski životopis

polská, 1977

Životopis

Luke Skywalker polské fantastiky, spisovatel, publicista, narozen roku. Během studentských let si plnými doušky užíval krakovského nočního života a obchodování s nejistým zbožím. Absolvent filosofie Jagelonského Univerzity. Po studiích se přesunul do Bostonu, kde odhrnoval sníh ze silnic a stavěl domy. V současnosti je tento otec plavovlasého syna na roztrhání mezi posilovnou a hospodou, pracuje jako novinář a publicista v deníku Gazeta Wyborcza a časopise Nowa Fantastyka. Spolupodílel se na tvorbě hry na hrdiny Bakemono. Miluje film a konzolové hry.
Literárně debutoval roku 2001 povídkou Diabeł na Jabol Hill v časopise Science Fiction. Od té doby povídkově, jak sám píše, „publikoval všude“. Přesněji řečeno v mnoha časopisech a ještě více antologiích. Knižně vydal několik povídkových sbírek: Złe Wybrzeża (1999), Szeroki, głęboki, wymalować wszystko (2001), Wigilijne psy (2005) a Nadchodzi (2010). Jeho prvním románem byl příběh burzovního makléře a krakovského piráta, do jehož života díky nalezenému hlavolamu vstoupí nadpřirozené síly… a rudá kočka Horror Show (2006), následovaly cenou krakovská Kniha Měsíce oceněný román Tracę ciepło (2007), horrová balada o Polsku proroků, trpaslíků a bláznů, o prvních láskách, blížící se katastrofě a jaru devíti zázraků, prostě o polském Twin Peaks Święty Wrocław (2009), alternativní historie generace Kolumbů Widma (2012) a Ogień (2012). Inspirován svými dvěma kočkami, napsal pohádkovou bajku Prezes i Kreska: jak koty tłumaczą sobie świat (2008). Společně s Jarosławem Urbaniukem napsali dvě části prvního polského politického horroru Pies i klecha: Prueciwko wszystkim (2007) a Tancerz (2008). Známý je i ale i mimo fantastický žánr.
O Orbitowském se občas hovoří jako o tom, kdo do polského horroru přivál svěží vítr. Přesvědčit se o tom můžete v zatím jediné do češtiny přeložené takřka monumentální lynchovsky laděné novele o mladíkovi vyrovnávajícím se s existencí a smrtí svých matek Vše o mých matkách, publikované v antologii Třináctá hodina (2013). (zdroj životopisu: Třináctá hodina)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Łukasz Orbitowski - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Orbitowski je 0x v oblíbených.
Osobní web autora

Skrýt reklamy