Vladimír Krychtálek životopis

česká, 1903 - 1947

Životopis

Vladimír Krychtálek se narodil 27. ledna 1903 v rodině železničního zřízence Aloise Krychtálka. Rodiče bydleli v brněnské Arnoldově ulici (dnes Zvonařka). Byl pokřtěn, ale v roce 1920 byl zapsán jako bez vyznání. Na reálce v Brně získal znalost plynné francouzštiny a školu ukončil vyznamenáním v roce 1921. Krátce pracoval u ČSD.
V období 1921-1930 byl Vladimír Krychtálek aktivním sportovcem, jehož výsledky zaznamenával denní tisk. Byl členem AC Moravská Slavia Brno, sprinter na 100 a 200 m a člen sprinterských štafet. V letech 1924-1926 přispíval do týdeníku Sport Lidových novin, kde vedl rubriku o lehké atletice.Ve svých počátcích se Vladimír Krychtálek neomezoval jen na tisk - rozhlas uvádí v roce 1930 pětačtyřicetiminutový program „Čemu se lidé smějí“.Spolupracoval i s Lidovými novinami, kde v roce 1926 publikoval úvahu Krise amerického filmu.
V letech 1927-1930 pobýval Vladimír Krychtálek ve Francii a vycestoval do Číny. Odtud přispíval do Lidových novin, kde získal v roce 1931 zaměstnání jako redaktor v různých rubrikách. V září 1934 odjel do Moskvy jako zpravodaj Lidových novin. Své moskevské příspěvky podepisoval "Aleksejev", "Vladimír Aleksejev" a "V. Aleksejev".
Následně se Vladimír Krychtálek stal zpravodajem Lidových novin v Jugoslávii, ale brzy byl odvolán a k 1. říjnu 1937 ukončil s Lidovými novinami pracovní poměr.
Již 17. března 1939, tedy pouhé dva dny po vzniku Protektorátu, byl Vladimír Krychtálek, jako jeden ze zástupců přípravného výboru Národního svazu českých novinářů, přijat tiskovým přidělencem říšského vyslanectví v Praze. Cílem bylo ujistit německou stranu o loajálnosti českého tisku. 15.5.1939, se stal šéfredaktorem deníku Večer, který byl, spolu s deníkem Venkov, periodikem agrární strany.
Na podzim 1939 se Vladimír Krychtálek zúčastnil zájezdu českých novinářů na území poraženého Polska, na který se dobrovolně hlásil. Německou stranou byli čeští novináři usměrňováni, aby ve svých příspěvcích zdůrazňovali, že český národ se vyhnul útrapám války. Cílem jejich cesty byl Krakov, Lodž a Varšava; čeští novináři se od skupiny nesměli vzdalovat a nesměli ani vést rozhovory s obyvatelstvem.
Vladimír Krychtálek byl jedním ze třiceti nositelů nejvyššího stupně vyznamenání Čestný štít Protektorátu Čechy a Morava s orlicí Svatováclavskou (tzv. ”Svatováclavská orlice”) III. stupně se zlatým věncem.
14. května 1945 byla na Vladimíra Krychtálka uvalena zajišťovací vazba. Krátce nato vstoupily v platnost Dekrety presidenta republiky ze dne 19.6.1945 č. 16 O potrestání nacistických zločinců, zrádců a jejich pomahačů a o mimořádných lidových soudech a č. 17 O národních soudech. Před národním soudem vystupoval Vladimír Krychtálek i jako svědek v jiných procesech, zejména proti Rudolfu Beranovi.
Vladimír Krychtálek byl popraven 22. dubna 1947 na základě rozsudku z téhož dne. Rozsudek byl v tisku oznámen 23. dubna 1947. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Krycht%C3%A1lek)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Vladimír Krychtálek - knihy

1941  90%Bolševici, Beneš a my

Žánry autora

Politologie, mezinárodní vztahy

Štítky z knih

antisemitismus komunismus

Krychtálek je 1x v oblíbených.