Vlastimil Schildberger starší životopis

česká, 1938 - 2016

Životopis

Historik a soudní znalec v oboru vojenské historie, zakladatel a vůdčí osobnost hnutí napoleonského re-enactmentu, průkopník aeroarcheologie v České republice.
V roce 1938 se rodina nuceně odstěhovala z Bruntálu za dědečkem do Horních Heršpic, za války byl jeho otec zatčen a uvězněn, rodina se po určitou dobu musela skrývat na Vysočině. Před koncem války se vrátili opět do Horních Heršpic.
Zážitky z válečného dětství, mj. obě americká bombardování Brna a možnost pozorovat letadla startující z černovického letiště v něm vzbudily pozdější zájem o vojenskou historii.
Za nalezení kosterních pozůstatků a identifikaci osádky bombardéru Wellington zříceného ve Stošíkovicích obdržel od královny Alžběty čestné členství v britském královském letectvu RAF.
Zaměstnání: 1956–1998 výpravčí na železničních stanicích v Brně, Moravské zemské muzeum v Brně (částečný úvazek), od roku 1982 působil jako soudní znalec v oboru militarií a vojenské historie.
Odborné a zájmové organizace, jejíchž byl členem: Klub vojenské historie v Brně (zakládající člen v roce 1975), Granátnický pěší pluk č. 1 Kaiser (zakládající člen v roce 1988 a velitel), v roce 1977 společně s redaktorem časopisu Zápisník Jindřichem Drebotou a Jiřím Davidem z Vyškova založili skupinu Z-77, která pátrala po letadlech sestřelených nebo havarovaných za druhé světové války, v roce 1993 se zasloužil o znovuobnovení činnosti Brněnského měšťanského střeleckého sboru. (zdroj životopisu: http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=27699)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.